28 maart 2024

Het waarnemen van Mu Cephei, de Granaatster van Herschel

Mu Cephei

Credit: David Dickinson met Starry Night

Snel: wat is de roodste ster die met het blote oog zichtbaar is? Als het weer meewerkt (en daar lijkt het wel op), dan zal het antwoord deze week aan de hemel stralen.Mu Cephei, ook bekend als de Granaatster van Herschel, is een roodachtige edelsteen in het sterrenbeeld Cepheus, vlakbij de grens met de Zwaan. Het is een variabele ster, waarvan de helderheid met een factor drie kan variëren (van magnitude 5.0 tot 3.7). Mu Cephei staat momenteel laag in het noordoosten, maar zal in de komende week steeds hoger klimmen.Toen William Herschel deze kleurrijke ster voor het eerst zag, bedacht hij een bijnaam die is blijven hangen: de Granaatster, genoemd naar de roodachtige edelsteen granaat. Herschel omschreef Mu Cephei als volgt: “Een hele mooie diepe granaatkleur – een zeer prachtig object, zeker als we eerst een tijdje een witte ster bekijken en daarna pas een blik op Mu Cephei werpen”. Herschel refereerde naar het kleurcontrast dat vaak optreed als je een plotseling een kleurrijk object ziet in een vooral zwart-en-wit universum. Herschel merkte ook dat sterrencartografen de ster gemist hebben, mogelijk als gevolg van z’n veranderlijkheid. Mu Cephei varieert in helderheid met een periode van 755 dagen, hoewel ook aanvullende cycli van 100 dagen en 12,8 jaar optreden.

Mu Cephei. Credit: Wikisky

Maar waar kijk je eigenlijk naar? Wel, Mu Cephei is een superreuzenster van de klasse M2Ia en staat op een afstand van 2400 lichtjaar. De ster schijnt met een helderheid van 600.000 zonnen, waarbij het tot de helderste sterren in de Melkweg behoort. Als je Mu Cephei op een afstand van 10 parsecs zou plaatsen (33 lichtjaar), dan zou de ster aan onze hemel stralen met een helderheid van magnitude -7,6, 16 keer helderder dan Venus op haar best.Mu Cephei is ook 19 keer massiever dan de zon, en heeft een 1650 keer grotere middellijn dan onze moederster. Dat betekent dat als je de zon zou vervangen door Mu Cephei, de ster alle planeten tot aan Saturnus zou verzwelgen. Hiermee behoort Mu Cephei tot de grootste sterren die we kennen, qua volume. Op onderstaande video is Mu Cephei dan ook de ‘ster’ ( 😉 ) van de show:

Het oppervlak van Mu Cephei is ook relatief koel – althans, als je 3700 graden ‘koel’ vindt. Astronomen hebben ook waterdamp ontdekt in het spectrum van de ster, wat uiteraard een zeldzaamheid is. Massieve sterren zoals Mu Cephei zijn voorbestemd om snel te sterven, vaak al binnen een paar miljoen jaar. Da’s een oogwenk in vergelijking met de levensduur van de zon, dat op tien miljard wordt geschat. Op een dag zal Mu Cephei dan ook voor de allerlaatste keer stralen aan de sterrenhemel, in de vorm van het hellevuur van de supernova. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Met een zeer eenvoudige verrekijker gezien , deze rode Granaatster . Vrijwel in het zenitth op 24-8-16

Speak Your Mind

*