22 april 2024

Old habits never die…..a pretty picture of M71

Bolvormige sterrenhoop M71 in het sterrenbeeld Pijl (Sagitta)

Bolvormige sterrenhoop M71 in het sterrenbeeld Pijl (Sagitta)

Of misschien beter in ouderwetsch Nederlandsch….”eens een Astrofotograaf, altijd een Astrofotograaf”!! Natuurlijk heb ik nu de visuele telescopische waarneem heilige  graal in de vorm van die dikke 40 cm Dobson “in mijn schuurtje staan”,  maarre…..sinds gisternacht weet ik weer dat de fanatieke astrofotograaf nog steeds diep in mijn sterrenkundige zieleheil is genesteld.Heerlijk hoor zo lekker op mijn gemakkie onder bijkans perfecte astrofotografrische omstandigheden (lekker warm, geen wind..EN….weinig muggen..oh yeah!!) een minuutje of 25 een volgsterretje op een kruisdraad zien te houden. Ik heb al drie keer met zo’n elektronisch volggeval in mijn handen gestaan in de “astro-speeltjes winkel” en elke keer is het er toch niet van gekoemen. Dat “stomme” met de hand volgen geeft mij echt zo’n tevreden gevoel dat  “ik er wat voor gedaan heb” om die van verre komende fotonen te vangen.Op de kwelbuis zie je wel eens van die “vis-programma’s” van die stoere mannen die uren aan zo’n hengeltje zitten te zweten om met pure handkracht die ene vis binnen te halen…die ze daarna vervolgens weer zonder blikken of blozen  vrolijk terug de plomp in te mikken….omdat het ze alleen maar on “the fight” gaat……’t zal wel iets “oers”, iets “caveman-achtigs”  zijn….Nou ja, bij mij is het dus die ouderwetsche ” fight om die fotonen te vangen” die ik om de één of andere zotte reden nog steeds zeer verslavend vind!! Overigens gooi ik die versgevangen fotonen dus  NIET rucksichtlos terug het grote woeste universum in………..Nee, die gaan lekker, veilig opgeslagen op mijn camera-chippie,  mee naar huis om tot een (hopelijk)  smakelijk visueel hoofdgerecht te worden omgetoverd in mijn digitale oventje met behulp van Deep sky stacker en een vleugje photoshop!De “vangst” van deze astronomische strooptocht betreft de best wel bijzondere bolvormige sterrenhoop Messier 71, te vinden in het kleine sterrenbeeld Pijl (Sagitta). Dit sterrenbeeld is te vinden vlak onder het zeer bekende sterrenbeeld de Zwaan en ligt dus redelijkerwijze “midden in” onze prachtige zeer sterrenrijke melkweg. M 71 wordt in de meest recente “literatuur” geclassifiseerd als een zeer losse bolvormige sterrenhoop maar in vroeger dagen werd “ie” ook nog wel eens weggezet als een zeer rijke open sterrenhoop.Spectroscopisch onderzoek heeft echter aangetoond dat het leeftijdprofiel van de sterren in M 71 veel meer overeenkomt met die van een bolvormige sterrenhoop………..open sterrenhopen bestaan uit jonge zogenaamde Hoofdreeks sterren en die zijn in M71 niet of bijna niet te vinden.  Het merendeel van de sterren van M 71 zijn van het oude “rode  reuzen soort”.De afstand tot M 71 bedraagt zo ongeveer een bescheiden 13 000 lichtjaar….voor bolvormige sterrenhopen bijna “om de hoek”. De diameter ligt in de buurt van zo’n 30 lichtjaar. De opname is een “stack” van 5 opnames van 5 minuten, gecombineerd met 2 dark frames en 8 ge-inproviseerde ( ontdekte op “le moment surpreme” dat mijn flatfield-lichtbak kaduuk was gegaan…..grrrr) flatfields.

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Mooie foto hoor Jan. Eh… je zegt dat ‘ie voornamelijk uit rode reuzen bestaat, maar op de foto heeft M71 een geel-groene zweem. Ligt dat aan de camera of is er een andere oorzaak?

  2. Ja…die “zweem” was mij ook al opgevallen en al enigszins terugge-photoshopt…
    Het enige wat ik daarover zou kunnen zeggen is dat de (waterstof) rode gevoeligheid van den modernen DSLR een tikkie aan de beperkte kant vanwege dat IR-filtertje wat voor de chip is geplaatst, die je dus kunt laten weghalen om dan een zogenaamde gemodificeerde DSLR te krijgen die dan weer veel gevoeliger is voor het rode gedeelte van het spectrum. Nu springen de groen-gele sterren meer in het oog dan de lichtelijk onderdrukte rode……lijkt mij wellicht??

  3. Jan (H) zegt

    Knap hoor, ‘ouderwets’ met de hand gevolgd. Respect voor je volharding en stijve nek.

Speak Your Mind

*