17 juni 2024

Hubble legt verband tussen leeftijd sterren en hun omloopbaan in bolhopen

De onderzochte bolhoop 47 Tucanae

De onderzochte bolhoop 47 Tucanae. Credits: NASAESA, Digitized Sky Survey (DSS; STScI/AURA/UKSTU/AAO), H. Richer and J. Heyl (University of British Columbia), and J. Anderson and J. Kalirai (STScI)

Met behulp van waarnemingen met de Hubble ruimtetelescoop is een groep sterrenkundigen onder leiding van Harvey Richer (University of British Columbia in Vancouver) er in geslaagd om van sterren in een bolvormige sterrenhoop een verband te leggen tussen hun leeftijd en de baan die ze in die bolhoop om het centrum hebben. Het gaat om de bolhoop 47 Tucanae, één van de ruim 150 bolhopen van de Melkweg, bijna 17.000 lichtjaar van ons vandaan, gelegen in het zuidelijke sterrenbeeld Tucana. Bolhopen zijn erg oud – 47 Tuc, zoals ‘ie kortweg wordt genoemd, is 10,5 miljard jaar oud – en het zijn eigenlijk overblijfselen uit de tijd dat de Melkweg ontstond.Richer en zijn team keken met Hubble’s Advanced Camera for Surveys (ACS) naar ruim 30.000 sterren in 47 Tuc en dat betrof niet alleen hun exacte positie, maar ook hun eigenschappen, zoals lichtkracht, temperatuur en kleur. Door 754 archieffoto’s te bekijken kreeg men een indruk van de omloopbaan om het centrum. Het bleek dat de oude, rode sterren vooral circulaire banen om de kern van de bolhoop hadden, terwijl de jongere, blauwgekleurde sterren meer ellipsbanen hadden. Aan de hand van dit soort waarnemingen krijgt men een beeld van de wijze waarop de bolhopen evolueren. Bron: Hubble.

Share

Comments

 1. joppie zegt

  in astro-jargon kan een bol zo maar een schijf zijn en een hoop véél betekenen.
  ja en dan is het niet zo interressant.

  maar stel dat het inderdaad een dichtopeengepakte balvormige verzameling sterren is.
  hoe stellen wij ons dat draaien dan voor.
  als een om een as wentelende “4D-discobal” waarbinnen horizontaal gelaagde vlakken sommigen een (geo-stationair) vast rondje en anderen een vast ellipsje draaien ,
  of draait het circus binnen zijn rotatieas ook nog eens (eventueel geo-stationair) op alle graden tussen horizontaal en vertikaal.
  of ….???

  als je het niet snapt gebruik dan een vingertje als hulpmiddel om eea te visualiseren.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Nee, het is dat laatste. Een bolhoop is een chaotische bijenzwerm.

Speak Your Mind

*