20 april 2024

Astronaut ISS: ik voelde me net een goudvis in een kom

Luca Parmitano

Credit: ESA/NASA

De astronaut die eerder deze week een ruimtewandeling moest afbreken vanwege een lek in zijn helm heeft donderdag zijn verhaal gedaan in een interview vanuit het internationale ruimtestation ISS. ‘Ik weet nu hoe het is om een goudvis in een vissenkom te zijn’, zei de Italiaanse astronaut Luca Parmitano.

Parmitano beschreef hoe het water langzaam zijn helm inliep totdat hij water in zijn neus en ogen had. Hij kon weinig meer zien en niks meer horen. ‘Een paar minuten lang, misschien wel langer, heb ik ervaren hoe het is om een goudvis in een vissenkom te zijn – vanuit het perspectief van de goudvis’, aldus Parmitano.Omdat hij niet goed kon zien moest hij op zijn gevoel de weg terug zien te vinden naar de ingang van het ISS. Hij werd daarbij geholpen door astronaut Christopher Cassidy, die hem dinsdag vergezelde op de ruimtewandeling. De 36-jarige Parmitano voelde zich ‘beroerd’ toen hij eenmaal weer binnen was, maar maakt het goed. Parmitano zegt geboft te hebben dat hij zo snel zijn weg terug wist te vinden. Volgens ruimteorganisatie NASA had de Italiaan kunnen stikken of verdrinken.

De toedracht van het lek wordt nog onderzocht door NASA. Er zat in ieder geval geen lek in Parmitano’s drinkzak. De enige andere mogelijkheid is een defect in het koelsysteem van zijn ruimtepak.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*