25 februari 2024

Curiosity ontdekt hoe Mars z’n atmosfeer is verloren

Curiosity highres

credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

De Marsrover Curiosity heeft nieuwe aanwijzingen gevonden voor de atmosferische geschiedenis van de Rode Planeet. Hieruit blijkt dat Mars vroeger inderdaad een dikkere atmosfeer heeft gehad en dat deze atmosfeer langzaam van bovenaf is “weggeschaafd”, vermoedelijk onder invloed van de zonnewind – een stroom geladen deeltjes die continu vanaf de zon het heelal in “waaien”.

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van het Sample Analysis at Mars (SAM) instrument, dat beschouwd wordt als het paradepaardje van Curiosity’s gereedschapskist. Met dit instrument is de samenstelling van de atmosfeer heel precies gemeten, waarbij ook gekeken is naar de verhouding van isotopen (varianten van hetzelfde chemische element, maar met een verschillend aantal neutronen).

Het SAM-instrument heeft vooral gekeken naar de isotopen van koolstof en zuurstof. Metingen hebben uitgewezen dat zware isotopen vandaag de dag algemener zijn dan vroeger (de samenstelling van de vroegere Marsatmosfeer is op andere manieren vastgesteld). Dit is een duidelijke aanwijzing dat de meeste lichtere isotopen zijn vervlogen, hetgeen betekent dat de atmosfeer vroeger dikker moet zijn geweest.

Early mars and today

Credit: Pearson Education Inc.

Bron: University of Michigan

Share

Speak Your Mind

*