23 april 2024

Allemaal gezwaaid naar Saturnus toen Cassini ons fotografeerde?

waveatsaturn

Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Afgelopen weekend heeft de verkenner Cassini, welke rondjes draait om de planeet Saturnus, zoals van tevoren aangekondigd de aarde en maan gefotografeerd. Dat gebeurde allemaal in het kader van de wereldwijde ‘Wave at Saturn’ campagne van de NASA. De foto hieronder is het resultaat, een mix van twee foto’s die Cassini vanaf een afstand van 1,44 miljard km nam op zaterdag 20 juli, de ene om 00:24:00 en de ander om 04:43:00 uur Nederlandse tijd.

aarde en maan, gefotografeerd door Cassini

Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

De foto is een soort van eerbetoon aan de Voyager 1, die op 14 februari 1990 van zes miljard km afstand de aarde fotografeerde, onze moederplaneet, die op deze beroemd geworden foto als een schamel, klein blauw stipje oogde, a pale blue dot. Naast de Cassini heeft dit weekend ook de Messenger de aarde en maan gefotografeerd, maar dan vanaf de planeet Mercurius. Zodra die foto er is zal ik ‘m hier plaatsen. Op de door Cassini gemaakte foto van aarde en maan zie je de aarde omgeven met stralen, de maan staat daar onder. Cassini nam in het weekend een hele reeks foto’s van Saturnus en op eentje daarvan staan de aarde en de maan, zoals je hieronder kunt zien.

Cassini

Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI

Dit is overigens niet de eerste keer dat Cassini de aarde heeft gefotografeerd. In 2006 deed ‘ie dat ook al een keertje. Het is wel de eerste keer dat het van tevoren is aangekondigd, middels de Wave at Saturn campagne. Hebben jullie allemaal gezwaaid? Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*