19 april 2024

De beste ruimtefoto’s zijn gemaakt door Apollo-astronauten met Hasselblad-camera’s

Hasselblad EDC

Credit: Hasselblad

De meest iconische foto’s die ooit zijn gemaakt, zijn ongetwijfeld de opnames die zijn gemaakt door de astronauten van het monumentale Apollo-project. Wat de meeste mensen niet weten (camera-experts en ruimtehistorici daargelaten) is dat al deze foto’s zijn gemaakt door Hasselblad-camera’s.

Dit merk staat bekend om z’n groter dan normale filmformaat en uitstekende optische kwaliteit. Daarnaast heeft het merk 50 jaar lang een partnerovereenkomst gehad met NASA. De astronaut Wally Schiera was in 1962 de eerste die een Hasselblad meenam de ruimte in – een 500C camera die een rol zou spelen in de Mercury-missies.

Latere Mercury- en Gemini-missies hebben ook gebruik gemaakt van Hasselblad-camera’s en per missie werden zo’n 1000 tot 2000 foto’s geschoten. Hasselblads waren om meerdere redenen populair bij zowel NASA als de astronauten zelf. Ze weren eenvoudig in het gebruik, en de film werd in speciale rollen opgeslagen dat het makkelijker maakte om te wisselen tijdens een verminderde lichtinval.

Later heeft NASA het camerabedrijf gevraagd om een speciale versie van de 500EL te ontwikkelen. Dit apparaat is bekend geworden als de Hasselblad Electric Data Camera en kwam met speciaal ontworpen lensen en een glazen plaat waarmee diepte geschat kon worden. De fotoplaat van de HEDC was bedekt met een speciale zilverlaag, waarmee de opbouw van statische elektriciteit werd tegengegaan. Ten slotte werd de buitencamera bedekt met zilver om de temperatuur in stand te houden, terwijl alle smeermiddelen vervangen werden door vacuum-proof varianten.

De HEDC is sinds Apollo 8 meegegaan op maanreis. Neil Armstrong en Buzz Aldrin hadden elk zo’n camera bij zich tijdens hun maanlanding op 20 juli 1969. Twaalf ervan zijn achtergelaten op de maan, om zo gewicht en brandstof te besparen voor de terugreis. Alleen de filmrollen zijn teruggekeerd naar de aarde.

Foto’s van Apollo zijn wereldwijd onder iedereen verdeeld, zodat wij allemaal konden meegenieten van de trip. Het was alsof je de vakantiefoto’s van een familielid aan het bekijken was, maar dan wel héél bijzondere!  Bovendien bewijst de filmtechnologie van 1969 dat de maanlandingen geen hoax zijn geweest!Hieronder zie je een aantal wereldberoemde foto’s die zijn gemaakt met de HEDC. Veel meer foto’s kun je hier vinden.

Apollo Hasselblad 1

Credit: NASA

Apollo Hasselblad 2

Credit: NASA

Apollo Hasselblad 3

Credit: NASA

Apollo Hasselblad 4

Credit: NASA

Bron: Wired.

Share

Speak Your Mind

*