21 juni 2024

Natuurkundigen willen voor € 5 miljard een neutrinofabriek bouwen

Voorstelling van de te bouwen neutrino fabriek

Voorstelling van de te bouwen neutrino fabriek. Credit: Rob Edgecock et al./EuroNU Project.

Een internationale groep van wetenschappers van 15 wetenschappelijke instituten, verenigd in het EUROnu samenwerkingsverband – heeft in een vandaag gepubliceerd rapport gepleit voor de bouw van een ‘neutrino fabriek‘, een fabriek waar muon neutrino’s met een energie van 10 GeV zouden worden geproduceerd. Het zou feitelijk een deeltjesversneller zijn, waar protonen met bijna de lichtsnelheid tegen een doel worden geknald, waarna eerst pionen ontstaan, daarna muonen en tenslotte muon-neutrino’s. De kosten van de bouw van de neutrinofabriek zijn hoog: ergens tussen € 4,6 en € 6,5, stukken duurder dan de kosten van twee alternatieven – het € 1,6 miljard Super-Beam experiment en de € 2,3 miljard Beta Beam facility. Maar het voordeel van de betere uitvoering die de EUROnu neutrino fabriek boven de goedkopere alternatieven zou hebben zou het prijsverschil moeten goedmaken, aldus de groep.

De 'Magnetized Iron Neutrino detector'

De ‘Magnetized Iron Neutrino detector’ Credit: Rob Edgecock et al.

De fabriek zou bij de Large Hadron Collider van CERN bij Genéve moeten worden gebouwd en de neutrino’s zouden dan gestuurd moeten worden naar een doel pakweg 2000 km verderop, een Magnetized Iron Neutrino detector, bestaande uit 100.000 ton massief ijzer. Met de fabriek + detector zouden vanaf 2025 á 2030 neutrino oscillaties bestudeerd moeten worden, een verschijnsel dat recent nog officieel is aangetoond, van neutrino’s die in één van de drie bestaande soorten kunnen transformeren en dat mogelijk antwoord geeft op vragen als waarom er meer materie dan antimaterie in het heelal is en wat precies donkere materie is. Bron: Physics World.

Share

Comments

  1. Die foto is helemaal geen ‘voorstelling van de te bouwen neutrinofabriek’, maar is ‘The Globe of Science and Innovation’, een markant gebouw wat een klein museum bevat en wat op het terrin van CERN staat.

Speak Your Mind

*