20 juni 2024

Ruimtetelescoop ziet enorm gat in zonne-atmosfeer

Credit: ESA&NASA/SOHO

Het Europese zonne-observatorium SOHO heeft een enorm coronaal gat gefotografeerd, dat een groot deel van de noordpool van onze moederster bedekt. Coronale gaten zijn donkere gebieden in de corona van de zon, met een relatief lage dichtheid van elektrisch geladen materiaal (plasma). Ze bevatten weinig materiaal van de zon, waardoor ze een lagere temperatuur hebben en donker lijken.

Coronale gaten vormen een typische eigenschap van de zon, hoewel ze gedurende de cyclus van de zon op verschillende plaatsen voorkomen (en met wisselende intensiteit). De huidige cyclus werkt naar z’n maximum toe, dat voorspelt wordt voor de herfst van 2013. Momenteel is het aantal coronale gaten aan het afnemen. Tijdens het zonnemaximum vindt er een magnetische poolverschuiving plaats, waarna het aantal coronale gaten weer zal toenemen.

Coronale gaten worden geacht verantwoordelijk te zijn voor het groot deel van de zonnewind – een stroom van geladen deeltjes dat afkomstig is van de zon. Het is echter niet helemaal zeker hoe coronale gaten ontstaan – mogelijk zijn het plaatsen waar magnetische veldlijnen van de zon de ruimte in schieten i.p.v. via lussen weer terug te keren.

Bron: Physorg

Share

Comments

 1. joppie zegt

  is de HINODE al weer neergestort of kaduuk,
  of komen de verificatie rapporten van die satelliet altijd wat later.

  en stel dat die coronale gaten nog veel groter worden of zelfs de gehele zon beslaan,
  wat dan ?? is dat om eng te vinden cq bang van te worden , of is dat juist extra prettig voor een aardling.??

  • Olaf van Kooten zegt

   Nee hoor, HINODE gaat nog als een trein. Geen idee of deze ook op het noordelijke coronale gat stond gericht. Ons aards magnetisch veld beschermt ons in principe tegen alle zonnestraling, dus ook tegen de versterkte zonnewind als gevolg van coronale gaten. Levert wel mooi noorderlicht op 😀

Speak Your Mind

*