13 juli 2024

Toch geen leven op Mars?

Credit: NASA

Gedetailleerd onderzoek van de atmosfeer van Mars, dat verricht is door Curiosity, heeft uitgewezen dat het ooit warmer en natter moet zijn geweest op de Rode Planeet. Helaas is de kans klein dat vandaag de dag nog microben leven op Mars. In de atmosfeer van Mars is namelijk weinig methaan teruggevonden, een gas dat door alle leven (zoals wij dat kennen) wordt aangemaakt.

Metingen die verricht zijn vanaf de aarde hebben in 2009 gesuggereerd dat Mars drie gebieden bevat met een verhoogde methaanconcentratie. Wetenschappers waren snel enthousiast: methaangas wordt op aarde door vrijwel alle organismen geproduceerd. Zou de Rode Planeet dan toch leven bevatten?

Metingen ter plaatse die verricht zijn door Curiosity hebben nu roet in het eten gegooid. Het methaangehalte is namelijk te laag om van leven te spreken. Per miljard luchtdeeltjes werden 2,7 methaandeeltjes geteld – dat is niets in vergelijking met de 1700 methaandeeltjes per miljard op aarde. Het methaangas dat is aangetroffen op Mars heeft waarschijnlijk een geologische herkomst en is een seizoensgebonden proces. Natuurlijk zou het kunnen dat microben op Mars helemaal geen methaan produceren, dus de conclusie “toch geen leven op Mars” is niet sluitend.

Bron: Wired.

Share

Comments

 1. joppie zegt

  Bron: Wired

  pagina not found error 404

  is curiosity in 1 van de 3 concentratie-gebieden aanwezig,
  is 2,7 dan de hoogste concentratie in het rijkste gebied, of een gemiddelde van de mars-dampkring in zijn geheel.
  en die 1700 op aarde is dat een gemiddelde in de totale atmosfeer of ook gemeten op de dichtste voorkomens.
  in de homeopathie is 2,7 nog potent en dus acceptabel.

Speak Your Mind

*