Onderzoekers hebben vastgesteld dat sommige valleien op Mars zijn uitgekerfd door de afvoer van orografische neerslag – vocht dat gecondenseerd wordt vanuit luchtlagen die door een berg gedwongen worden om te stijgen. Op aarde kennen we hetzelfde effect in de vorm van lucht dat tegen een berg uitregent voordat de top wordt bereikt. Hierdoor kent een berg altijd een regenkant en een droge kant.
Een groot deel van het Marsoppervlak bevat uitwaaierende netwerken van valleien, waardoor er weinig twijfel bestaat dat de Rode Planeet vroeger tamelijk nat moet zijn geweest. Het is echter de vraag waar al dat water vandaan is gekomen: is het opgeborreld vanuit de bodem of neergevallen in de vorm van regen of sneeuw?
Bij de nieuwe studie heeft men ontdekt dat valleien op vier locaties op Mars veroorzaakt zijn door orografische neerslag: neerslag als gevolg van de invloed van een berg. Hiertoe heeft men specifiek gezocht naar valleien in de buurt van bergen en vervolgens bepaald wat de dominante windrichting moet zijn geweest.
Via een computermodel heeft men toen uitgezocht waar de meeste neerslag zou moeten vallen, waarbij zowel de windrichting als de invloed van bergen in overweging is genomen. De conclusie is dat de verwachte neerslaglocaties precies overeenkomen met de punten waarop de valleien beginnen.
Dat betekent dat het water dat door de valleien is gestroomd, waarschijnlijk uit neerslag bestond (eerder sneeuw dan regen). Simulaties laten inderdaad zien dat het sneeuw in warmere perioden snel genoeg kon stromen om voldoende water te laten vloeien om de valleien uit te slijten.
Bron: Brown University
Speak Your Mind