Site pictogram Astroblogs

Staart van komeet ISON bestaat vooral uit kooldioxide en stof

Komeet ISON, 8 mei j.l. gefotografeerd met de Hubble. Credits: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)ruimtetelescoop. credit: NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/UCF

comet ISON seen by spitzer

credit: NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/UCF

Astronomen hebben gebruik gemaakt van de Spitzer Space Telescope om de staart van komeet ISON te bestuderen. Hieruit blijkt dat de staart veel kooldioxide bevat, evenals een enorme hoeveelheid stof. Het gaat om 1 miljoen kilo kooldioxide en 54 miljoen kilo stof dat dagelijks (!) wordt uitgestoten door de komeet, waardoor een staart van 300.000 km lang is ontstaan.

Komeet ISON (officieel bekend als C/2012 S1) is 5 kilometer groot, ongeveer zo groot als een flinke berg dus. De vuile ijsbal weegt miljarden kilogram en bevindt zich momenteel op 502 miljoen kilometer afstand van de zon. De komeet bevat naast kooldioxide en stof ook nog water, ammoniak en methaan.

De komeet is waarschijnlijk bezig met z’n allereerste nadering tot de zon. Vermoedelijk hebben zwaartekrachtverstoringen de komeet uit z’n woonplaats geschopt, namelijk de verre Oortwolk – een ruwweg bolvormige verzameling van komeetkernen op een lichtjaar afstand van de zon.

Zoals alle kometen, is ISON voor een deel aan het verdampen door de straling van de zon. Op verschillende momenten gaan verschillende bevroren gassen vervliegen, waardoor de langgerekte en typerende komeetstaart ontstaat. Het is de verwachting dat de komeet op 28 november z’n grootste helderheid zal kennen.

Hieronder volgt een filmpje over komeet ISON:

Bron: NASA

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten