23 februari 2024

Een vlekkeloze lancering van Alphasat

Alphasat

Credit: ESA

Alphasat, de grootste en meest geavanceerde telecommunicatiesatelliet van Europa, is gisteren – 25 juli 2013 – volgens plan gelanceerd vanaf de ruimtebasis in Kourou, Frans-Guyana. De Ariane 5 ECA-raket, geëxploiteerd door Arianespace, begon zijn reis naar de ruimte om 21.54 uur Nederlandse tijd (19.54 uur GMT). Na een reis van 28 minuten leverde de raket Alphasat af in zijn geostationaire baan om de aarde. Het signaal van Alphasat werd vervolgens precies volgens plan om 22.38 uur Nederlandse tijd (20.38 GMT) opgepikt door een Inmarsat-grondstation in Peking. Deze eerste signalen bevestigen niet alleen dat de satelliet zich op de voorspelde locatie bevindt, maar ook dat hij naar behoren werkt. Hieronder een video van de lancering.

Alphasat en Alphabus

Credit: ESA

Alphasat is een grote telecommunicatiesatelliet die voornamelijk ontworpen is om het bestaande globale mobiele netwerk van Inmarsat te versterken. De satelliet werd ontworpen en gebouwd door Astrium binnen een publiek-private samenwerking tussen ESA en Inmarsat. Alle partners waren aanwezig bij de Europese ruimtehaven in Kourou om de lancering van de 6.6 ton zware satelliet bij te wonen. “Alphasat zal de concurrentiepositie van de aan de industrie verbonden Europese telecommunicatie-exploitant Inmarsat verbeteren, in een domein waar de economische prospecten hoog liggen”, aldus ESA Director of Telecommunications and Integrated Applications Magali Vaissare. “We zijn er trots op dat ESA de mogelijkheden en middelen samen heeft weten te brengen in deze onderneming.” ESA’s algemeen directeur Jean-Jacques Dordain vult daarop aan: “Alphasat is de succesvolle combinatie van verschillende samenwerkingsverbanden: tussen ESA en de Franse nationale ruimtevaartorganisatie CNES, waarbij het satellietplatform Alphabus ontwikkeld werd (zie afbeelding hieronder), tussen de twee grote Europese bedrijven Thales Alenia Space en Astrium; en tussen ESA-lidstaten en Inmarsat.” “De laatste is een dankbare publiek-private samenwerking waarbij ESA het risico heeft genomen nieuwe technologieën te ontwikkelen die Inmarsat vanaf nu gebruikt om een nieuwe markt open te stellen”, gaat Dordain verder. “De werking van het Alphabus-platform zal deuren openen voor nog veel meer partnerships in de nabije toekomst. De samenwerking is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop ESA bijdraagt aan het vergroten van de Europese concurrentiepositie en groei.”

Alphasat zal bijdragen aan de uitbreiding van Inmarsats wereldwijde breedbandnetwerk dat beschikbaar is in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De satelliet heeft een levensduur van 15 jaar en zijn zonnevleugels hebben een spanwijdte van 40 meter. Zijn geavanceerde geïntegreerde processor, een kernelement van de commerciële lading, is in staat een biljoen berekeningen per seconde te maken, wat zorgt voor een ongekende flexibiliteit. Naast het feit dat Alphasat aanzienlijk bijdraagt aan de vloot van Inmarsat, dient de lancering van de satelliet ook als de eerste vlucht van Alphabus. Dat nieuwe Europese telecomplatform werd ontwikkeld door Astrium en Thales Alenia Space onder een gezamenlijk contract met ESA en de Franse nationale ruimtevaartorganisatie CNES. Het krachtige, multifunctionele Alphabus-platform dient de markt voor grote ladingen en voldoet aan de eisen die komen kijken bij steeds verder toenemende uitzendingen. Alphabus kan commerciële missies met massa’s tot twee ton accommoderen en geeft de Europese industrie een betere positie binnen de wereldwijde telecommarkt. Naast zijn functie als communicatiesatelliet draagt Alphasat ook vier demonstratieladingen van ESA met zich mee: een milieu- en stralingstestsensor van Efacec (Portugal), het Aldo Paraboni Q/V-band-experiment van Thales Alenai Space (Italië) en Space Engineering (Italië), een sterrenvolger van Jena-Optronik (Duitsland) en een lasercommunicatieterminal van TESAT (Duitsland), geleverd door het DLR German Aerospace Center. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*