2 april 2023

Waar begint de ruimte eigenlijk?

Karman Line

Credit: NASA Earth Observatory/Wikipedia.

Als je naar boven kijkt, dan zie je de ruimte. Sterrenkundig gezien bevindt de ruimte zich vlak boven je hoofd, net buiten een dun laagje lucht. Maar hoe hoog is de ruimte dan? Waar begint het? De ruimte wordt geacht te beginnen op het punt waar de aardatmosfeer eindigt, en het vacuum begint. Maar bij zo’n subjectieve omschrijving is het normaal dat mensen het oneens zijn met elkaar.De eerste officiële definitie is afkomstig van de voorganger van NASA, die heeft beslist dat de ruimte begint op het punt waar de luchtdruk minder is dan een pond per vierkante voet. Op deze hoogte kan geen enkel vliegtuig meer functioneren en komt overeen met 80 kilometer. Iedere testpiloot die boven deze hoogte kwam, kreeg de felbegeerde astronautenvleugels opgeplakt.Later heeft de luchtvaartbouwkundige Theodore von Karman de grens van de ruimte op 100 kilometer hoogte gezet. Op deze hoogte kan een vliegtuig of ruimtevaartuig alleen klimmen in hoogte als het sneller beweegt dan de omwentelingssnelheid. Deze hoogte is later bekend geworden als de Karmanlijn.

Toen Felix Baugartner in 2012 het wereldrecord vrije val had verbroken, sprong hij van een hoogte van 40 kilometer – dat is volgens de officiële definitie minder dan halverwege de afstand tot de ruimte. Maar de aardatmosfeer strekt zich nog verder uit. Hoewel het internationale ruimtestation op een hoogte van 400 km rond onze planeet beweegt, moet het ISS regelmatig z’n stuwrakketen afvuren op op hoogte te blijven, als gevolg van wrijving met de atmosfeer. De buitenste laag van onze dampkring, de exosfeer, strekt zich zelfs uit tot een hoogte van 10.000 km boven het aardoppevlak! Natuurlijk is de atmosfeer hier uiterst dun, maar nog altijd een stuk dichter dan de interplanetaire ruimte. Hoe dan ook, als je boven de 100 km zou kunnen komen, dan heb je je astronautenvleugels dubbel en dwars verdient! Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Hallo

    wij doen een werkstuk over astronomie, en wij kunnen heel moeilijk een antwoord krijgen op de vraag: waar begint de ruimte en waar eindigt de ruimte?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: