Site pictogram Astroblogs

De Perseïden – binnenkort te zien – produceren de meeste vuurbollen

Een vuurbol-Leonide

Credit: Science@NASA

Een meteoor – in de volksmond vallende ster genoemd – aan de hemel zien voorbij schieten is een mooi fenomeen. Een vuurbol zien is echter nog veel indrukwekkender, da’s een meteoor die helderder is dan de planeet Venus (-4m). Op basis van de waarnemingen aan vuurbollen vanaf 2008 middels een geautomatiseerd netwerk van webcam’s heeft een team sterrenkundigen onder leiding van Bill Cooke (NASA’s Meteoroid Environment Office) gevonden dat de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Perseïden de meeste vuurbollen produceert. Hieronder het resultaat van het onderzoek, waaruit blijkt dat de Geminiden op de tweede plaats staan.

histogram

Credit: Science@NASA

De Perseïden zijn ook helderder dan de andere zwermen. Zo kon Cooke’s team Perseïden zien die gemiddeld -2,7m waren, terwijl de Geminiden gemiddeld -2,0 waren (in de sterrenkunde geldt: hoe lager des te groter de helderheid). Nu we het toch over de Perseïden hebben: binnenkort zijn ze weer te zien!

Perseïden 2013

De Perseïden bereikt op dinsdag 13 augustus 2013 rond 1 uur zijn maximum. Rond 07:30 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 84°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 84 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Rond 05:45 uur gaat het schemeren en om 06:20 uur komt de Zon op. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is hierdoor rond 05:00 (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo’n 70° boven de oostnoordoostelijke horizon. De Maan stoort niet, er staat slechts een smalle sikkel die weinig licht geeft.

Perseiden 2013

Credit: hemel.waarnemen.com.

Over het algemeen zijn de de meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar. Zo zijn de meteoren van de Perseïden zijn normaal gesproken circa 9 dagen rondom het maximum te zien. De zwerm heeft daarmee een relatief korte piek. Probeer dus ook enkele nachten voor en na het maximum meteoren waar te nemen. Wel is iedere dag die je eerder voor het maximum, of later na het maximum waarneemt het aantal meteoren dat zichtbaar is circa 40% kleiner. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met circa 61 km/s (ongeveer 219600 km/uur) relatief hoog. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden. Hieronder een video van de NASA over de komende Perseïden.

Bron: NASA + Hemel.waarnemen + Sterrengids 2013.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten