21 juni 2024

Hoe kom je de dagen door in de ruimte?

Sunita Williams

Credit: NASA

De Amerikaanse astronaut Sunita Williams is na twee missies in totaal 322 dagen in de ruimte geweest. (Nog langer dus dan André Kuipers, die in totaal 204 dagen in de ruimte heeft doorgebracht.) In een interview met de BBC legt ze uit hoe je moet proberen ook in de ruimte een normaal leven te leiden.

Om het vol te kunnen houden in de ruimte, moet je jezelf goed voorbereiden, zegt Williams. En daarmee bedoelt ze niet alleen de technische training, maar vooral dat je goed moet beseffen dat je zo lang zo ver van huis zult zijn. ‘Ik noem het de eindjes vastknopen voordat je vertrekt, want je weet nooit wat er kan gebeuren. Je moet er zeker van zijn dat je overal vrede mee hebt gemaakt.’Eenmaal in de ruimte, moet je proberen je dag ‘zo normaal’ mogelijk te laten verlopen. ‘Ik borstelde mijn haar elke dag. Ik weet niet of het er daardoor beter uitzag, maar het is een van die dingen die je ook op Aarde doet, en die je dus gewoon moet voortzetten.”We nemen ook dingen mee die ons aan thuis herinneren. Mijn favoriet was een knuffeldier dat een kopie was van mijn kleine Jack Russel.’ Daarnaast kreeg Williams marshmellow-créme mee, om ook in de ruimte te kunnen eten waar ze als kind al zo dol op was.

Williams

Credit: NASA

Eenmaal in de ruimte, bleken zaken die op aarde zo belangrijk lijken, volstrekt triviaal. ‘Je vergeet zaken als politiek. Ik voelde me geen Amerikaanse meer; ik voelde me al gezegend omdat ik iemand van de Aarde was. (…) En als ik een slechte dag had, ging ik naar het raam om een stukje van die Aarde te zien. Ik moest er van glimlachen.’Dat is een van de zaken die een missie naar Mars zwaar zal maken, denkt Williams. ‘Je moet dingen bedenken om de tijd van de crew te doden omdat de Aarde kleiner en kleiner wordt, en je steeds minder vaak met de Aarde kunt communiceren.’ Ze denkt dat het op termijn wel zal gebeuren: het is ongelofelijk hoeveel we al hebben bereikt, zegt Williams. ‘We hebben het idee dat het ruimteprogramma al lang loopt, maar het is pas vijftig, zestig jaar oud. We hebben enorme vooruitgang geboekt; we probeerden eerst alleen raketten te lanceren en nu leven en werken we in de ruimte en wandelen regelmatig buiten het station.”We willen dat mensen naar Mars gaan en dat het succesvol wordt. Robots kunnen er nu komen en dat is geweldig, maar om iemand met twee ogen op de planeet te zetten, zodat die zelf een beslissing kan maken en echt begrijpen wat er daar is, is een volgende stap. Uiteindelijk zullen we alle technische problemen om dat te realiseren, kunnen oplossen.
Share

Speak Your Mind

*