25 mei 2024

Kepler is mogelijk gered!

Kepler-diagram

Credit: NASA

Afgelopen mei raakte Kepler het vermogen kwijt om zich exact op een ster te richten, waardoor het actieve leven van de planetenjager serieus in gevaar is gekomen. Twee van de vier reactiewielen zijn defect, terwijl Kepler er minstens drie nodig heeft om goed te functioneren. Gelukkig heeft het Kepler-team een beetje succes gehad bij de reparatie. In augustus zal de echte test volgen, dan zal namelijk blijken hoeveel wrijving de wielen veroorzaken als ze weer gebruikt worden.

Vorige week heeft het team hersteltesten uitgevoerd op de twee defecte wielen, om te zien of de wielen (Reaction Wheels 4 en 2) weer ingezet kunnen worden. Het blijkt dat RW4 niet met de klok mee kan draaien, maar wel tegen de klok in. RW2 blijkt weer goed te draaien, maar zal hierbij wel mogelijk teveel wrijving ontwikkelen. Teveel wrijving van de reactiewielen kan de telescoop op langere termijn onbruikbaar maken.

De Kepler-missie is een enorm succes gebleken, aangezien de telescoop zo’n 2700 kandidaat-planeten heeft ontdekt. Desondanks zal het verlies van Kepler een grote klap zijn voor de planetenjager-gemeenschap. Het wordt dus afwachten wat de volgende testen zullen uitwijzen. Mogelijk kan Kepler in september weer verdergaan met z’n missie: het speuren naar verre planeten. Als dat niet mogelijk is, dan zal Kepler iets anders moeten gaan doen – zolang er maar niet precies gericht hoeft te worden.

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*