12 december 2019

Messier Maandag – M108, de kosmische scherf in de Steelpan

M108 1

Welkom terug bij Messier Maandag, waar we 110 kosmische wonderen onder de loep nemen die samen de Messier-catalogus vormen. Deze catalogus bestaat uit nabije nevels en clusters, verder gelegen bolhopen en zo’n 40 objecten op veel grotere afstand: de sterrenstelsels, broertjes en zusjes van onze Melkweg.

MM_M108

Vandaag nemen we

Comments

  1. Net om 22:40 uur 29 juli 2013 een helder rode vuurbal gezien van zuid-oost naar oost en doofde na 8 seconden uit. had de tijd om een foto te nemen maar die was te donker.

  2. Hallo, Arie,
    Helaas geen verdere reacties. Behalve de jouwe. Bedankt. Ik liep vanaf 22.40 een rondje (met onze kat, doe ik bijna elke avond en zonder riem) en precies om 22:50 verscheen die rode bal. Jammer, dat er verder geen meldingen zijn. Overigens vind ik deze artikelen met foto’s en uitleg fantasties! Mijn bewonderende complimenten en dank. Ik kan mij moeilijk voorstellen, dat er verder geen reacties binnen komen? Mijn leeftijd is 64, werkend als medisch technicus en de waarneming was in Amersfoort-Noord.

    • Hans, nog even op jouw waarneming terugkomend: je zegt een rode bal te hebben gezien. Vallende sterren of vuurbollen zijn meestal wit, gelig of een tikkeltje oranje, maar nooit rood naar mijn informatie. Ook duren ze maar enkele seconden, tenzij je het nalichtend spoor van een vuurbol ziet, dat kan langer duren. Ik denk nu dus dat je eerder een Thaise lampion hebt gezien. Zoek op YouTube maar eens op Thaise Lampion en kijk of dat overeenkomt met hetgeen jij gezien hebt.

  3. Alles nog eens overdenkend en bij het zien van een luchtballon vermoed ik dat het een illegale ballonvlucht in de nacht is geweest. Helaas heb ik de brander niet gehoord. Was waarschijnlijk te ver weg. Deze meldingen mogen wat mij betreft verdwijnen, Arie. Succes met je werk. Hans.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: