Site pictogram Astroblogs

Nieuwe manier om de rotatie van een zwart gat te meten

black hole spinning

Credits: NASA/JPL-CalTech

Astronomen hebben een nieuwe manier gevonden om de rotatie van een zwart gat te meten. Ze hebben hiertoe een zwart gat van 10 miljoen zonnemassa’s bestudeerd, die zich bevindt in het hart van een spiraalstelsel op een afstand van 500 miljoen lichtjaar. Ze hebben vooral gekeken naar de manier waarop het zwarte gat zich voedde met invallende materie.

Als materie in een zwart gat valt, dan gaat het krachtige straling uitzenden. Op die manier konden de onderzoekers de afstand meten tussen het zwarte gat en de omringende accretieschijf (de schijf met invallende materie). Ze zijn erachter gekomen dat de afstand tussen het zwarte gat en de accretieschijf afhankelijk is van de rotatie van het zwarte gat.

Deze ontdekking kan van belang zijn voor ons begrip van de groei van sterrenstelsels. Vrijwel ieder stelsel wordt namelijk verankerd door een zwart gat. Sommige zwarte gaten stoten voortdurend een stroom van superhete deeltjes uit, dat als een rem kan werken op de stervorming in het omringende stelsel. Mogelijk is de mate waarop dat gebeurd afhankelijk van de rotatie van het centrale zwarte gat. Nu men de rotatie van een zwart gat beter kan meten, kan dit hopelijk tot nieuwe inzichten leiden in de relatie tussen de rotatie van een zwart gat en de groei van het omringende sterrenstelsel.

Bron: Royal Astronomical Society

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten