21 juni 2024

Revolutie in communicatie met ruimtesondes op komst

Het optical ground station van ESA op tenerife

Het optical ground station van ESA op Tenerife. Credit: IQOQI Vienna, Austrian Academy of Sciences

Communicatie met ruimtesondes vindt meestal plaats via tergend langzame dataverbindingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van radiogolven. Maar waarom zou je geen gebruik maken van laserpulsen? Hiermee kunnen veel meer gegevens verzonden worden en bovendien kan dit gedaan worden door gebruik te maken van bestaande glasvezeltechnieken. Gelukkig dacht de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dit ook.

De eerste demonstratie van de nieuwe datalink-technologie zal in oktober plaatsvinden, als de Amerikaanse maansonde LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) gelanceerd zal worden. Deze sonde is de allereerste dat is uitgerust met een apparaat dat lasersignalen kan verzenden en ontvangen. Deze zal gekoppeld worden met het nieuwe Optical Ground Station van ESA en twee Amerikaanse grondterminals.

Het communiceren met laserstralen op nabij-infrarode golflengten wordt zowel door ESA als NASA gezien als noodzakelijke technologie voor toekomstige ruimtereizen. De benodigde terminals zijn lichter, kleiner en goedkoper dan de radiosystemen van vandaag de dag. Bovendien zijn datasnelheden mogelijk die vele malen hoger zijn. Als de eerste testen succesvol zijn, dan zal de technologie in 2014 al standaard ingebouwd kunnen worden in nieuwe ruimtesondes.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Hee leuk, dat heb ik vroeger ook ooit eens gemaakt.
    10 Mbit laser verbinding met iemand een eind verderop in de buurt 😀

  2. En wij vroeger als pioniers zijnde, hadden we een strak gespannen stuk dun (koper) draad
    tussen twee conservenblikken gespannen.
    Data bestond toen nog niet echt, maar spraak verzenden ging prima :-))

Speak Your Mind

*