26 februari 2024

ESTEC opent deuren voor publiek met open dag op 6 oktober

ESTEC vanuit de lucht

ESTEC vanuit de lucht. Credit: ESTEC

Voordat ESA’s krachtige communicatiesatellieten en geautomatiseerde vrachtschepen de ruimte in gaan, moeten ze eerst getest worden. Dat gebeurt bij ESTEC, het technologische hart van de Europese ruimtevaart. Zelf kijken? Dat kan tijdens de open dag op zondag 6 oktober in Noordwijk.  Europa is nog nooit zo actief geweest in de ruimtevaart als het nu is. Zo werden de afgelopen weken alleen al talloze bijzondere missies uitgevoerd. Eind mei vloog ESA-astronaut Luca Parmitano naar het internationale ruimtestation ISS, om een paar weken daarna gevolgd te worden door het vierde automatische ruimtevrachtschip van ESA, ATV 4.

ATV-4, klaar voor de lancering

ATV-4, klaar voor de lancering. Credit: ESTEC

In de tussentijd stuurde ook de in mei gelanceerde satelliet Proba-V zijn eerste vegetatiekaarten terug naar de aarde. Daarnaast zal ook de Gaia-satelliet binnenkort beginnen met het in kaart brengen van miljarden sterren in ons universum en wordt de Alphasat-telecomsatelliet voorbereid voor lancering. Later dit jaar zullen ook de volgende navigatiesatellieten in het kader van het Galileo-project richting de ruimte vliegen. Al deze ESA-projecten hebben één ding gemeen: ze worden voorbereid bij het European Space Research and Technology Centre (ESTEC). Het is het technologische hart van ESA en bevindt zich tussen de zandduinen van ons eigen Noordwijk.

Kinderen lanceerden hun eigen raketten op de open dag van vorig jaar

Kinderen lanceerden hun eigen raketten op de open dag van vorig jaar. Credit: ESTEC

Al meer dan een halve eeuw is ESTEC de plek waar het grootste deel van de ESA-projecten wordt geboren en ontwikkeld. Daarnaast worden er ook talloze voertuigen die bestemd zijn voor een vlucht naar de ruimte getest. Wie altijd al eens een kijkje in de keuken van de Europese ruimtevaart heeft willen nemen, komt op zondag 6 oktober naar ESTEC. In het kader van die dag opent het testcentrum van ESA zijn deuren voor het grote publiek, in het kader van het nationale Weekend van de Wetenschap. De open dag is dé kans om ESA-astronauten te ontmoeten, te praten met ruimtewetenschappers, de gespecialiseerde laboratoria van ESTEC van binnen te zien, satellieten te bekijken en voorwerpen aan te raken die écht in de ruimte geweest zijn. Meer details over de open dag van ESTEC volgen later deze zomer. Wie zeker wil zijn van toegang tot de open dag registreert zich nu al via de speciaal daarvoor in het leven geroepen registratiepagina. Toegang tot de open dag van ESTEC is helemaal gratis. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*