28 maart 2024

Nieuwe categorie van “loodzware” sterren ontdekt

loodzware heavy metal ster

Artistieke impressie van het oppervlak van HE2359-2844. De zeer hoge temperatuur (38000 graden Celsius) zorgt ervoor dat de ster een blauwachtige kleur heeft. Door gebruik te maken van speciale filters, zouden de lood- en zirconiumrijke wolken in beeld gebracht kunnen worden. Credit: Images created using POV-Ray by C. S. Jeffery

Astronomen hebben twee “loodzware” sterren ontdekt. Het gaat om twee zogenaamde heliumrijke subdwergen, kleine maar hete sterren die veel minder waterstof en veel meer helium bevatten dan normale sterren. Daarnaast blijkt dat beide sterren maar liefst 10.000 keer meer lood te bevatten dan onze zon!

De twee sterren staan bekend als HE 2359-2844 en HE 1256-2738 en staan op een afstand van respectievelijk 800 en 1000 lichtjaar van de aarde. Lood heeft een atoomnummer van 82 en is hiermee één van de zwaarste elementen die natuurlijk voorkomen. Het oppervlak van beide sterren heeft een temperatuur van 38.000 graden (meer dan zes keer heter dan de zon), waardoor ieder loodatoom drie van z’n elektronen kwijtraakt. Dit resulteert in een karakteristiek spectrum, waardoor de loodconcentratie vanaf de aarde gemeten kan worden. De twee sterren zijn ook rijk aan yttrium en zirconium en vormen de eerste leden van een nieuwe klasse van sterren: de heavy metal sterren :)De onderzoekers geloven dat deze metaalrijke sterren een missing link vormen tussen heldere rode reuzen (sterren zon 30 tot 40 keer groter dan de zon) en de (relatief) zwakke blauwe subdwergen, die zo’n 5 keer kleiner zijn dan de zon, maar ook 7 keer heter en 70 keer zo helder. Sommige rode reuzen verliezen hun dikke waterstofenvelop en gaan vervolgens inkrimpen tot hete subdwergen, of vrijwel-naakte heliumsterren. Als de sterren krimpen, worden de omstandigheden geschikt voor het sorteren van de atomen van de ster in afzonderlijke lagen, waar ze geconcentreerd worden met een factor 10.000.Op deze manier zouden er wolken kunnen ontstaan, die waarneembaar zijn vanaf de aarde. Het team denkt dat hun waarneming een zeldzaam voorbeeld is van zo’n detectie, waarbij de loodwolken een laag van 100 km dik vormen, met een gewicht van zo’n 100 miljard ton.Bron: Royal Astronomical Society.

Share

Comments

  1. Zou mij niets verbazen als die sterren lood om oud ijzer zijn. 🙂

  2. En ik denk ook, dat je er niet zo zwaar aan moet tillen 🙂

  3. Ik ben wel bang dat dit een ster is die op een gegeven moment het loodje gaat leggen.

  4. Het zal vast wel niet het laatste loodje zijn wat het zwaarst weegt.

Speak Your Mind

*