29 maart 2024

Monsterstelsels raken hun eetlust kwijt als ze ouder worden

galaxy clusters by WISE and Spitzer

Het hart van twee clusters, gezien door WISE en Spitzer. Het meest centrale en grootste stelsel van elk van de twee clusters is in het midden van de foto zichtbaar. Dit is de zogenaamde Brightest Cluster Galaxy. Credit: NASA/JPL-Caltech/SDSS/NOAO

Nieuw onderzoek, gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door de infraroodtelescopen WISE en Spitzer, heeft uitgewezen dat de enorme sterrenstelsels die gevonden kunnen worden in de centra van clusters, geen oneindige eetlust hebben. Na verloop van tijd gaan deze stelsels steeds minder vaak stelsels uit hun omgeving opslokken.

Clusters zijn groepen van sterrenstelsels die door de zwaartekracht aan elkaar verbonden zijn. Ze kunnen bestaan uit enkele tientallen tot vele duizenden sterrenstelsels. In het centrum van zo’n cluster bevindt zich vaak een elliptisch reuzenstelsel – meestal het grootste stelsel in de cluster, dat gegroeid is door het “opeten” van nabijgelegen stelsels.

Bij het nieuwe onderzoek heeft men gekeken naar zo’n 300 clusters op een afstand van 1 tot 9 miljard lichtjaar. Hieruit blijkt dat het groeiproces niet voort blijft duren. In de afgelopen 5 miljard jaar is de groei van dit soort stelsels zelfs bijna gestopt!

Nu zou het kunnen dat elliptische reuzenstelsels wel op een andere manier blijven groeien. Als sterrenstelsels met elkaar in botsing komen, wordt immers een groot aantal sterren de intergalactische ruimte in geslingerd, als gevolg van getijdenkrachten. Na verloop van tijd kunnen deze sterren alsnog opgeslokt worden, waardoor de sterrenstelsels – in mindere mate – alsnog kunnen groeien.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*