De maanfasen uitgelegd met behulp van ehhhhhh…. Oreo-koekjes

Waar die Oreo-koekjes – twee ronde donkere chocoladekoekjes met daartussen een zachte, zoete, witte vulling – al niet goed voor zijn. Je kunt er mooi de fasen van de maan mee beschrijven en uitleggen – dubbelklikken voor de grote versie:

Credits: Optics Central

Idee voor deze Astroblog kwam van Joachim Baptist via Twitter. Bron: Holykaw.

Heeft de LHCb detector afwijkingen van het Standaard Model gezien?

De LHCb detector. Credit: CERN/LHCb Collaboration

Natuurkundigen uit Spanje en Frankrijk zeggen in de gegevens verzameld met de LHCb detector van de Large Hadron Collider (LHC) – ‘s werelds grootste deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN bij Genéve – aanwijzingen te hebben gezien voor afwijkingen van het Standaard Model. Het gaat om gegevens van het verval van de zogenaamde B-mesonen, die in zeldzame gevallen kunnen vervallen in een kaon (K) en twee muonen, waarna K op haar beurt weer in een K-meson en pion vervalt:

B > K* μ+μ

Vorige week hadden we hier nog het bericht dat het Standaard Model (SM) van de deeltjesfysica aan de hand van de gegevens van de LHCb en collega-detector CMS juist bevestigd was, maar dat ging over het verval van de B-mesonen in twee muonen, zonder dat kaon dus. SM kan het verval wel verklaren, maar in de mate waarin het door de LHCb gezien is onvoldoende, aldus het drietal natuurkundigen Sébastien Descotes-Genon (Universiteit van Parijs), Joaquim Matias en Javier Virto (Vrije Universiteit van Barcelona). In dit wetenschappelijke artikel wijzen ze er op dat de afwijkingen van SM een betrouwbaarheid van 4,5sigma hebben, dicht tegen de grens aan van 5sigma die wetenschappers als hard bewijs hanteren. Afwijkingen van SM worden ook wel omschreven als ‘Nieuwe Natuurkunde’, op z’n Engels als Beyond the Standard Model (BSM). Er zijn vele BSM-modellen, die verklaringen geven voor verschijnselen die niet door SM kunnen worden verklaard, zoals donkere materie – hieronder prachtig weergegeven op een kaart van het ‘Quantum Universum‘.

BSM-modellen (credit: “ILC form one visual communication”)

Je ziet ‘t, we kennen alleen het terrein rechtsonder op de kaart, de rest is fysica incognita. 🙂 De drie natuurkundigen denken het waargenomen verval van het B-meson te kunnen verklaren met een Z’-ijkboson, een zware BSM-variant van het reeds bekend Z-boson, dat in 2011 ook al eens in Tevatron-experimenten opdook. Bron: Physics World.

Kijk, dat zien we graag


Collega Olaf van Kooten en ik plaatsen de meeste van onze Astroblogs ook in de wetenschapsrubriek van NuJij.nl. Door op ingezonden items te stemmen kunnen de lezers van NuJij hun waardering uitspreken, net zoals ook alle Astroblogs zelf door middel van een sterrensysteem gewaardeerd kunnen worden. Wat is er dan leuker om op een zondagochtend als deze te zien dat alle hoogst gewaardeerde inzendingen op NuJij van de Astroblogs zijn – zie het screenshot hierboven dat ik er van gemaakt heb.

Nou we toch bezig zijn om ons zelf even een schouderklopje te geven – dat mag toch wel? – nog even een ander meldenswaardig bericht. Ik heb onderaan de homepage van de Astroblogs een kolom genaamd META. Die staat er al heel lang en weinigen zullen daar gebruik van maken, al denk ik zelf dat de twee RSS-links, waarmee je ‘feeds’ van de Astroblogs en de reacties automatisch op je PC, tablet of smartphone binnen kunt halen, veel vaker gebruikt zouden kunnen worden. Maar ik heb twee items aan toegevoegd aan de META-kolom en wel eentje met de statistieken van de Astroblogs en eentje genaamd ‘Pingdom tools’ met de up- en downtimes van de Astroblogs, hoe lang en hoe snel de Astroblogs in de lucht is. Die statistieken hou ik al jaren bij, maar sinds de verhuizing van de Astroblogs naar een nieuwe provider half juni worden ze weer opnieuw geteld en wel door Webalizer – vandaar dat de stats pas op 18 juni beginnen. Leuk is dan om te zien dat op bloedhete dagen als afgelopen donderdag en vrijdag er 4426 resp. 4089 bezoekers zijn geweest op de Astroblogs. En via de knop Pingdom Tools is te zien dat we alle dagen in de lucht waren afgelopen week met 100% uptime! 😀

Gelanceerd Japans ruimtevrachtschip Kounotori 4 (HTV-4) onderweg naar ISS

Credit: JAXA

Gisteravond – 3 augustus om 09:48:46 uur Nederlandse tijd – is vanaf Tanegashima space center in het zuiden van Japan het Japanse ruimtevrachtschip Kounotori 4 (HTV-4) met een eveneens Japanse H-IIB boosterraket gelanceerd en de ruimte in gebracht. De Kounotori (Japans voor ‘witte ooievaar’) zit vol met voedsel, water, hygiëneproducten, reserveonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de astronauten in het internationale ruimtestation ISS – bij elkaar 3,6 ton aan lading. In tegenstelling tot de Russische Sojoez- en Progress-capsules volgt de Kounotori niet de korte route naar het ISS, maar wordt de meer traditionele langere route gekozen, die zes dagen duurt. Het vrachtschip zit nu nog op een hoogte ergens tussen 200 en 300 km, maar door een serie baancorrecties zal dat naar 410 km gaan, de hoogte waarop het ISS zit. Vrijdag 9 augustus a.s. zal ‘ie door middel van de robotarm Canadarm2 door astronaut Karen Nyberg worden vastgeklonken aan de Node 2 Nadir Common Berthing Mechanism (CBM) poort van het ISS. Hieronder beelden van de lancering.

Bron: NASA SpaceFlight.