28 maart 2024

Heeft de LHCb detector afwijkingen van het Standaard Model gezien?

De LHCb detector

De LHCb detector. Credit: CERN/LHCb Collaboration

Natuurkundigen uit Spanje en Frankrijk zeggen in de gegevens verzameld met de LHCb detector van de Large Hadron Collider (LHC) – ’s werelds grootste deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN bij Genéve – aanwijzingen te hebben gezien voor afwijkingen van het Standaard Model. Het gaat om gegevens van het verval van de zogenaamde B-mesonen, die in zeldzame gevallen kunnen vervallen in een kaon (K) en twee muonen, waarna K op haar beurt weer in een K-meson en pion vervalt:

B > K* μ+μ

Vorige week hadden we hier nog het bericht dat het Standaard Model (SM) van de deeltjesfysica aan de hand van de gegevens van de LHCb en collega-detector CMS juist bevestigd was, maar dat ging over het verval van de B-mesonen in twee muonen, zonder dat kaon dus. SM kan het verval wel verklaren, maar in de mate waarin het door de LHCb gezien is onvoldoende, aldus het drietal natuurkundigen Sébastien Descotes-Genon (Universiteit van Parijs), Joaquim Matias en Javier Virto (Vrije Universiteit van Barcelona). In dit wetenschappelijke artikel wijzen ze er op dat de afwijkingen van SM een betrouwbaarheid van 4,5sigma hebben, dicht tegen de grens aan van 5sigma die wetenschappers als hard bewijs hanteren. Afwijkingen van SM worden ook wel omschreven als ‘Nieuwe Natuurkunde’, op z’n Engels als Beyond the Standard Model (BSM). Er zijn vele BSM-modellen, die verklaringen geven voor verschijnselen die niet door SM kunnen worden verklaard, zoals donkere materie – hieronder prachtig weergegeven op een kaart van het ‘Quantum Universum‘.

BSM-modellen (credit:

BSM-modellen (credit: “ILC form one visual communication”)

Je ziet ’t, we kennen alleen het terrein rechtsonder op de kaart, de rest is fysica incognita. 🙂 De drie natuurkundigen denken het waargenomen verval van het B-meson te kunnen verklaren met een Z’-ijkboson, een zware BSM-variant van het reeds bekend Z-boson, dat in 2011 ook al eens in Tevatron-experimenten opdook. Bron: Physics World.

Share

Speak Your Mind

*