9 december 2023

Is het universum oneindig of niet?

Charlie McDonnell is een uiterst succesvolle YouTube-blogger, met meer dan 2 miljoen abonnees. Soms behandelt hij zeer moeilijke onderwerpen op het gebied van sterren- en natuurkunde. In onderstaande korte video wordt uitgelegd hoe het is om in een oneindig universum te leven. Als het universum namelijk werkelijk oneindig is (en het aantal mogelijke manieren om materie te configureren wel eindig is), dan zijn de implicaties verstrekkend: als je ver genoeg zou kunnen reizen, dan zou je vroeg of laat een kopie van jezelf tegenkomen!

Helaas weten we niet of het universum oneindig is of niet. We weten dat het universum minstens 91 miljard lichtjaar groot moet zijn, maar daar voorbij hebben we geen idee of het eindig of oneindig is. Hoe dan ook, als je dit onderwerp nog meer wilt verkennen, dan volgt nu een wat ouder filmpje over dit onderwerp.

Share

Comments

  1. Leuk gedachtenexperiment maar hij spreekt zichzelf tegen.

    Want een oneindig aantal Charley’s zullen het meisje niet aanspreken…

    Hij- Charley- kan het beter maar zelf doen. Al was het maar voor zijn oneindig aantal duplica’s.

  2. Je zou zeggen dat een oneindig heelal ook een oneindige massa moet hebben. Het aantal ‘Arie Nouwen’ wat daar rondhuppelt moet ook oneindig zijn en een oneindige massa hebben – net zoals al die Charley’s, zoals Aeron zegt. Een oneindig heelal met een oneindige massa zou toch ook een oneindig sterke zwaartekracht moeten hebben en derhalve moeten instorten tot een zwart gat?

  3. Ik heb me altijd al afgevraagd of het universum ooit oneindig of niet was. Ik neem aan dat het een oneindig grote ruimte is waar het heelal zover uitdijt dat het weer na miljarden jaren in gaat storten en een nieuw Heelal wordt geboren. Eerlijk gezegd zou ik het niet echt weten.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d