24 juli 2024

Messier 17, een hele fraaie astrofotografische zomertrofee

Messier 17 in het sterrenbeeld sagittarius

Messier 17 in het sterrenbeeld sagittarius

Gegroet zijt gij allen…..waarde thuisblijvers…..vanuit een sinderend tropisch “Monaco aan de Oude Maas”……..eh…..Dordrecht dus….enne  aangezien het hier nog steeds loeierheet is, gecombineerd met heel veel “lokaal” water (Dordrecht ligt tenslotte op een heus Eiland omgeven door drie grote rivieren) bevaren door heel veel bootjes is bovengenoemde omschrijving van de situatie alhier minder zot dan je zo op het eerste gezicht wellicht zou kunnen denken. Nu zou ik, doorwrocht Dordtenaar/eilandbewoner=mopper en klaagkont eerste klas,  hier een gigantische klaagzang kunnen neerpennen over alle nadelen van het wel erg warme weer van de afgelopen weken………….MAARRE….. dat niet te harden  warme gedoe van overdag van de laatste tijd is dus wel samen gegaan een hele serie zalige waarneem c.q. astrofotografeernachten!! Ofwel….ik heb waarlijk genoten van heel veel zeer produktieve waarneemnachten.Naast mijn  zeer genoegelijke visuele astronomische uitstapjes met de “dikke Dobson”….mijn pas gerealiseerde 40 cm telescoop……heb ik natuurlijk ook nog een flink aantal nachten de edele astrofotografie-sport be-oefend. OK…..vanwege de zomertijd, de zogenaamde “grijze nachten” waardoor  het in de zomer helaas astronomisch gezien blijft schemeren en niet te vergeten vanwege de onophoudelijke onplezante “aandacht” van hele luchtvloten aan…grrrrr….akelige prikmuggen zijn en blijven het best wel vermoeiende expedities….maar…..toen ik vandaag het hiernaast getoonde plaatje van Messier 17 op mijn computerschermpje zag verschijnen….eh….vind ik het allemaal weer helemaal gezegend!!!Messier 17, te vinden in het sterrenbeeld Boogschutter, is een zogenaamd H II gebied…..een gasnevel van hetzelfde soort als de Orionnevel. Het sterrenbeeld Boogschutter is het sterrenbeeld waar het centrum van ons melkwegstelsel te vinden is. Dit is HET gebied waar stervorming plaatsvind…big time…..grote wolken moleculair waterstofgas zwerven hier rond..en zo nu en dan….met dank aan de schokgolf van  bijvoorbeeld een supernova explosie………worden gedeeltes van deze moleculaire waterstofwolken een beetje samengeperst waardoor het stervormings-proces op gang kan komen. Messier 17, net als de Orionnevel, is dus zo’n gebied waar die waterstofwolk een beetje  samengeperst en ge-ioniseerd is geraakt. Als dit proces eenmaal op gang is gekomen ontstaan er dus sterren in de vorm van een open sterrenhoop….van grote zware blauwhete  kortlevende waterstofverslinders tot kleine lichte groen-oranje-rode langlevende waterstof-nippers….allemaal tegelijk. Onze zon, bijvoorbeeld is dus  ook op deze manier ontstaan in “onze eigen lokale open sterrenhoop”.Nu moet ik meteen toegeven dat er op mijn foto van M17 helemaal geen open sterrenhoop te zien is….enne… dat klopt…maar hij/zij(??) is er wel. Deze piepjonge open sterrenhoop, gelegen op een afstandje van zo’n dikke 5500 lichtjaar, zit nog “verstopt” in zijn ineenstortende en masse nieuwe sterren producerende waterstofwolk. Normaliter zouden we dus pas “iets” van die stervorming kunnen bemerken als al het waterstof in sterren is omgezet “en de waterstof-mist is opgertrokken…maar….dankzij  het hoogenergetische licht van die paar zware hete blauw “macho-sterren” die het omringende stervormingsgas als het ware doet oplichten middels min of meer hetzelfde mechanisme als van een ordinaire TL-buis kunnen wij….alhier op Moeder Aard loerend door onze telescoopjes……al veel eerder genieten van het onstaan van nieuw sterrenleven.Na een paar miljoen jaar zal lichtende galactische gasnevel Messier 17, ook wel de Omeganevel en ook wel de Zwaannevel genoemd verdwenen zijn en plaats hebben gemaakt voor een fraaie open sterrenhoop zoals bijvoorbeeld het bekende Zevengesternte (Messier 45) in het sterrenbeeld de Stier. Uiteindelijk zal ook de open sterrenhoop-fase tot een eind komen omdat, net zoals in de mensenwereld, de “jonkies” ieder zijns danwel haars weegs zullen gaan en de sterrenhoop langzaam maar zeker steeds groter en groter zal worden en uiteindelijk helemaal uiteen zal vallen.Messier 17 is dus, zoals eerder gezegd,   net zoiets als de beroemde  Orionnevel (Messier 42) en zou dus gezien zijn helderheid eigenlijk dezelfde visuele pret-status moeten hebben…..maar omdat “ie” zich vanuit Nederland bezien niet echt hoog boven de zuidelijke sterrenhemel verheft is het waarneem-genot vanuit onze noordelijk gelegen streken helaas een beetje beperkt…..Ik heb “het kreng” tussen de biesbos-bomen op de horizon door  op de gevoelige plaat weten te leggen, zo laag stond ie alweer! Het uiteindelijke resultaat valt mij dus, ondanks lage hoogte boven de horizon, echt alleszinds harstikke mee!! Om mijn fraaie zomertrofee op de gevoelige plaat te leggen heb ik, onder royaal “toezicht” van die eerder genoemde hordes aandachtzieke takke-muggen uiteindelijk 6 opnames van 4 minuten gemaakt met mijn onvolprezen 20 cm newton. Ook al mag het wat die hitte betreft best wel een “tandje minder”,  maar..eh…. wat al die heerlijke heldere nachten betreft mag het voor mij nog wel effe lekker “doorzomeren”,hoor…….Encore!!!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Mooie gasnevel in een mooi sterrenbeeld met een mooie naam. Mmmmm, Boogschutter, je zou d’r bijna willen gaan wonen. 😉

  2. Mooi Jan.

  3. Hmmmm, laat ik nu toevallig een wel heel “nevelig” persoon kennen die inderdaad in de Boogschutter woont…..ik noem geen namen…maarre het is ene Arie Nouwen….en ja, dit is echt een heel makkelijk intikkertje..ha..ha..!!!

Speak Your Mind

*