22 mei 2024

Hoe een roterend zwart gat materie uit kan spuwen

zwart gat

Credit: NASA/JPL-Caltech

Regelmatig hebben we hier berichten over zwarte gaten – al of niet de superzware variant ervan in de kernen van sterrenstelsels – die in staat zijn om vanuit hun rotatiepolen in tegenovergestelde richting enorm energieke bundels met materie en straling de ruimte in te stuwen. Vorige week bijvoorbeeld nog het bericht van sterrenkundigen van de Durham Universiteit die een nieuwe methode hadden gevonden om de rotatie van zwarte gaten te meten – de afstand tussen het zwarte gat en de accretieschijf blijkt afhankelijk te zijn van de rotatie van het zwarte gat. Ben Gilliland van CosmOnline heeft een prachtige infografiek gemaakt, waarin hij laat zien hoe zo’n roterend zwart gat met een omringende accretieschijf van invallend materiaal in staat is van die bundels te produceren.

zwartgatrotatie

Bron: CosmOnline.

Share

Comments

 1. bij plaatje 3 krijg ik kromme tenen,
  alsof een zwart gat ATV-dagen opneemt.
  er wordt denk ik bedoeld : als de constante aanvoer vanuit de disk ontbreekt//opraakt gaat het zwarte gat in een langzamere vrijloop.
  dat is niet in overeenstemming met de remmende werking van een disk.
  volgens mij zou de snelheid bij ontbreken van frictie dan immers moeten toenemen.
  het zou toch zot zijn, dat de initiële snelheid//spin van het zwarte gat wordt gereduceerd door het onbreken//opraken van een onnodige schijf.

  bij die funnel van 8 en 9 zal het uiteindelijk toch zo zijn dat die energiebanen mettertijd weer terugkomen in de disk.
  voorbij het focaal punt waaieren ze weer uit en de “ruimte-kromming” zorgt voor de rest.

Speak Your Mind

*