21 maart 2019

Zijn merkwaardige Marskraters gevormd door inslagen op ijs?

DLE crater

Een aantal geologen is met een mogelijke verklaring gekomen voor een mysterieus kratertype dat op Mars gevonden kan worden. Deze dubbelgelaagde ejecta-kraters of DLE’s worden, zoals alle kraters, omringd door puin dat bij de inslag is vrijgekomen. DLE’s zijn echter anders: de omringde puinlaag of ejecta bestaat uit twee lagen: een grote buitenlaag met een kleinere binnenlaag er bovenop. Deze opvallende kraters zijn voor het eerst gedocumenteerd door de Viking-missies in de jaren ’70 en sindsdien proberen wetenschappers er een verklaring voor te vinden.

Nu beweren een aantal geologen met een verklaring te zijn gekomen. Volgens hen zijn DLE’s het gevolg van inslagen op een ijslaag van zo’n tien meter dik. Het is een bekend feit dat het klimaat op de Martiaanse polen kan vari

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.