14 juli 2024

Magnetisch veld van de zon staat op punt van ompoling

wavy current sheet

De heliospheric current sheet zal tijdens de ompoling meer gaan golven. Credit: Prof. John M. Wilcox with NASA artist Werner Heil

De zon gaat binnenkort een grote gebeurtenis meemaken. Volgens metingen die verricht zijn door allerlei observatoria, staat het magnetische veld van onze moederster op het punt om zich om te draaien. Binnen drie of vier maanden zal het gehele magnetische veld ompolen, waarvan sommige effecten in het hele zonnestelsel gevoeld kunnen worden

Zo’n ompoling is trouwens niets om je druk om te maken. Het gebeurt namelijk iedere 11 jaar! Het gebeurt altijd op het hoogtepunt van het zonnemaximum, als gevolg van het compleet herschikken van de inwendige magnetische dynamo van de zon. Bij zo’n ompoling wordt het magnetische veld van de zon steeds zwakker, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Vervolgens zal het veld weer verschijnen, maar dan aan de andere pool.

Dit alles kan de opmaat zijn voor ruig ruimteweer. Tijdens de ompoling kunnen kosmische stralen makkelijker het zonnestelsel binnendringen. Daarnaast zal ook de current sheet zich uiterst wispelturig gaan gedragen. Dit is een dunne, elektrische laag dat vanuit de evenaar van de zon de ruimte in beweegt. Hoewel de elektrische lading niet zo hoog is, is het elektrisch geladen gebied enorm. Tijdens ompolingen, gaat de current sheet golven. Hierdoor beweegt de aarde in en uit dit gebied, wat tot stormachtig ruimteweer kan leiden.

Ik kwam op YouTube nog een filmpje tegen over dit onderwerp:

Bron: Physorg

Share

Comments

  1. zag ‘m al op bbc,

    hoogste tijd om m’n zonne-zeilschip op te tuigen, ’t is ’n ray-maran, die houdt wel van een briesje.

  2. Het vreemde van die magnetische ompoling is dat de huidige (24e) zonnevlekkencyclus ook begon met een magnetische ompoling. Dat was om precies te zijn op 4 januari 2008, toen zonnevlek AR10981 een omgekeerde polariteit vertoonde. Maar dat was tijdens het minimum, dus een halve cyclus geleden. Zijn er twee magnetische ompolingen per cyclus?

  3. het gebeurT

Speak Your Mind

*