14 juni 2024

Alle gevaarlijke ruimterotsen in één animatie

PHA's animation

Credit: NASA/JPL-Caltech

Ik kwam op de site van NASA een nogal beangstigende animatie tegen. Op de animatie zijn de omloopbanen zichtbaar van alle potentieel gevaarlijke planetoïden (Potentially Hazardous Asteroids – PHA’s). Potentieel gevaarlijk betekent in dit geval dat de ruimtestenen ooit in botsing kunnen komen met onze thuisplaneet. Er zijn zo’n 1400 van dit soort potentieel gevaarlijke planetoïden bekend, die allemaal in grootte variëren van honderd meter tot enkele kilometers. Toch hoef je je niet teveel zorgen te maken: van deze 1400 PHA’s zal er de komende eeuw geen één met de aarde in botsing komen 🙂 Wil je de animatie in volledige resolutie hebben? Klik dan hier!

Bron: NASA

Share

Comments

 1. Jan Hamer zegt

  Lijkt me een boude uitspraak dat geen van die planetoïden de aarde binnen een eeuw zal raken, al is de kans daarop inderdaad klein.

  • Olaf van Kooten zegt

   Volgens de bron is die kans uitgesloten. De kans is niet uitgesloten dat nog ONBEKENDE ruimtestenen ons zal raken! De bron kan het fout hebben natuurlijk, but we’re only the messenger 😉

  • Van deze 1400 ‘Potentially Hazardous Asteroids’ is exact de baan bekend, dus het zal vast kloppen dat ze komende eeuw geen gevaar zullen opleveren. Wel blijft altijd het risico bestaan dat nog niet bekende aardscheerders wel op ramkoers met de aarde liggen. Met regelmaat ontdekt men kleine planetoïden die vlak langs de aarde scheren.

 2. kijk nou eens, twee antwoorden binnen één minuut, beter kan je niet worden bediend. 😀

 3. Volgens mij hebben ze die ene, met die hele hele onbekende superlange baan (Dinosaurissen uitsterven) vergeten er bij te zetten, nou ja als je hem uiteindelijk ziet kun je toch alleen maar afwachten, hoe groot het losse bijgaande stuk is 🙂

  Trouwens is er ook rekening mee gehouden (nagegaan? in deze modellen, aangezien het schijnbaar zo druk is) dat aardscheerders met elkaar in botsing kunnen komen en een andere baan kunnen innemen die misschien ………..

Speak Your Mind

*