1 december 2023

Vormt de Higgs een (indirecte) verklaring voor donkere energie?

Filamenten

Credit: V.Springel, Max-Planck Institut für Astrophysik

Eén van de grootste raadsels in zowel de deeltjesfysica als de kosmologie is waarom donkere energie (schijnbaar de dominante energievorm in het universum) een kleine waarde heeft, maar niet 0 is. De waarde is heel klein, wellicht 120 orders van grootte kleiner dan wat verwacht mag worden aan de hand van de fundamentele natuurkunde. Het oplossen van dit probleem, dat het kosmologische constante probleem wordt genoemd, is nog geen stap dichterbij gekomen.Nu beweren enkele natuurkundigen dat het Higgsboson als “portaal” naar nieuwe natuurkunde kan fungeren, waardoor eigenschappen van donkere energie verklaard kunnen worden en het kosmologische constante probleem opgelost kan worden. De natuurkundigen stellen dat er een kleine koppeling kan bestaan tussen het Higgsdeeltje en de hypothetische deeltjes die verband houden met de zogenaamde Grote Verenigde Schaal (Grand Unified Scale) – een schaal van 16 orders van grootte kleiner dan een proton, waarop de drie fundamentele natuurkrachten (exclusief de zwaartekracht) samengevoegd worden tot één enkele theorie. Als gevolg van deze koppeling zou er een ander achtergrondveld kunnen ontstaan, naast het Higgsveld. Dit veld zou dan resulteren in een energiedichtheid van het vacuum dat exact overeenkomt met de waargenomen (superkleine) energiedichtheid.

Huidige waarnemingen suggereren dat het heelal steeds sneller aan het uitdijen is. Deze versnelling kan niet verklaard worden aan de hand van enkel materie. Als het vacuum energie bevat, dan zorgt deze energie voor een afstotende kracht die de aantrekkende zwaartekracht tegenwerkt, inclusief dat van de (onzichtbare) donkere materie dat de dominante vorm van massa lijkt te vormen. De herkomst van donkere energie is een raadsel, evenals z’n relatief lage kracht – alle pogingen om donkere energie te verklaren aan de hand van het Standaard Model resulteren in een veel hogere energiedichtheid dan de waargenomen waarde.De betrokken natuurkundigen beweren dat het Higgsboson als portaal kan fungeren naar natuurkunde op een veel hogere energieschaal, als gevolg van kleine koppelingen die resulteren in nieuwe scalaire velden. Ze laten zien dat zelfs een kleine koppeling, verwant aan de schaal waarop de elektrozwakke kracht werkt, of misschien zelfs de Grote Verenigde Schaal, kan resulteren in een bijdrage aan de vacuumenergie dat exact overeenkomt met de orde van grootte van de waargenomen donkere energie. Dat kan gedaan worden door het Standaard Model maar een klein beetje uit te breiden, zonder dat allerlei ingewikkelde nieuwe natuurkunde noodzakelijk is.Bron: Phys.org

Share

Comments

 1. als we ons nu met zijn allen ” in het bootje van de KOSMOLOOG laten nemen ” ,
  zijn we dan niet van al dat ” gezever ” af. ??

 2. Serieus.. betalen jullie hier nu peper dure opleidingen voor? Hier een gratis antwoord: wij zijn de energie. Jij met de vraag bent het antwoord! Satan is een energiebron en god is een energiebron, en wat jullie nu zien is wie de overmacht heeft! Lees je bijbel niet in materiële maar spirituele vorm.

  • En waarom zou de Bijbel het antwoord op al mijn vragen moeten leveren, waarom niet de Koran, de Bhagavad gita of die boomgod op Sumatra, die nog helemaal geen heilig boek heeft weten te krijgen? Wat maakt de Bijbel toch zo superieur boven andere Heilige Boeken en boven de wetenschap?

   • Bijbel vanwege de .nl in de adres balk. Maar je reactie is een prima voorbeeld van donkere energie. Nee dit was maar een stukje hoor. Kan moeilijk deze hele site vol gooien.. ook de koran de thora het hindoeïsme het boeddhisme alles! Wij allen.

   • Ik zal het je uitleggen.
    Ik geloof in de bijbel omdat alles wat er in staat uitkomt. Israël bij voorbeeld: er is geschreven dat de joden als een straf voor een zonde altijd zullen worden vervolgd maar altijd stand zal houden. Ze zullen worden verspreid over de hele aarde en ooit zullen ze weer worden verenigd. Hoe vaak zijn er al niet mensen geweest die ze uit willen roeien? Actueel: Syrië Iran. Of tweede wereldoorlog. En na de tweede wereldoorlog de oprichting van de staat Israël. In openbaringen ( zal je waarschijnlijk niet kennen) dat in de eind tijd alles om Israël zal draaien. Tadaa ! Wat zien we nu? Alles draait om Israël. Ze discuseren in Amerika over bouwen van huisen op de Jordaan oever (Israël). Ook is bekend dat de moslim werelds grootste vijanden Israël en het rijken westen zijn. Ook is er geschreven dat er rampen en oorlogen zullen komen. 1ste 2de wereldoorlog, sunamis, aardbevingen, de golfoorlogen. De geestelijke kant van mijn geloof zal ik je besparen.

    Ik weet dat dit niks met astroblog te maken heeft. Maar ik geef antwoord op je vraag

    • Etje, prima dat je een geloof hebt, maar zoals je zegt heeft dat niets met de Astroblogs te maken – andere websites over geloof zijn daar veel geschikter voor. Dus daarmee is de discussie over geloof en Bijbel nu klaar, gaarne ook geen reacties hierop. Reageren kan nog wel als het gewoon over het onderwerp gaat: Higgs en donkere energie.

 3. Als ik dit allemaal zo lees, hebben we met ons allen nog veel te leren.
  En dat is maar goed ook, want anders werd dit alles al rap saai.

 4. WikkieWokkie zegt

  Lijkt me een best verheven persoon die één is met het universum… 😛

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: