14 april 2024

Perseïden vallen tegen in Nederland (+ foto’s, video en infographic)

Het hoogtepunt van de Perseïden is inmiddels achter de rug. Helaas hebben wolken (zoals gewoonlijk) weer eens roet in het eten gegooid. Hoewel de omstandigheden rondom zonsondergang vrij gunstig waren, is de lucht daarna snel dichtgetrokken. Er zijn echter een aantal plaatsen in Nederland geweest waar de omstandigheden iets beter waren.Gelukkig trok de lucht laat in de nacht overal weer open – toen hadden de meeste waarnemers het echter al opgegeven. Een aantal medewerkers van AstroBlogs waren samengekomen in de Biesbosch om Perseïden te zien, maar helaas konden zij niet meer dan acht exemplaren waarnemen.In het buitenland hebben waarnemers meer geluk gehad. Op het internet zijn vele foto’s gepubliceerd van prachtige Perseïden. Hieronder zal ik er een aantal laten zien.

perseids 2013

Astrofotograaf Cody Limber heeft een prachtige opname gemaakt vanaf de eilandengroep de Orkaden in de staat Washington. Bij deze opname zijn verschillende foto’s gecombineerd die afgelopen nacht zijn gemaakt. Credit: Cody Limber

perseids 2013 2

Astrofotograaf Jonathan McElvery heeft afgelopen nacht een prachtige vuurbal-Perseïde gefotografeerd vanuit een bos in Massachussetts. Wist je dat van alle meteorenregens de Perseïden de meeste vuurballen produceren? Credit: Jonathan McElvery

perseids 2013 3

Composietopname van foto’s die in nacht van 11 op 12 augustus gemaakt zijn door Peter Greig, vanaf het eiland Lindisfarne bij Schotland. Credit: Peter Greig

Hoe zit het met jullie, lezers van AstroBlogs? Hoe waren de omstandigheden bij jullie ter plaatse? Hebben jullie nog een aantal Perseïden kunnen zien? We horen het graag! Overigens is de kans om Perseïden te zien nog niet verkeken. Hoewel het maximum achter de rug is, kunnen de komende dagen nog gemakkelijk Perseïden waargenomen worden. Geef niet op! Hieronder vind je nog een informatief filmpje over de Perseïden, plus een infografiek over vallende sterren in het algemeen.

meteor-showers-ref-120810a-02

Deze infographic is afkomstig van SPACE.com. Credit: Karl Tate/Space.com

Share

Comments

 1. Die foto van Cody Limber is een combinatie van verschillende foto’s en dat zie je ook aan de meteoorsporen: die zijn niet allemaal van Perseïden. Ik zou eerlijk gezegd ook niet durven zeggen welke sporen van Perseïden zijn, die uit de kop van het sterrenbeeld Perseus zouden moeten komen.

 2. Ik heb een aantal heel helder voorbij zien flitsen. Toevallig 2x toen ik even kort naar buiten liep om te zien of mijn fotocamera zijn werk deed. Maar helaas zijn ze op de foto’s niet echt duidelijk terug te zien zoals ik ze in werkelijkheid zag.

  Ik heb er een timelapse van gemaakt, maar de Perseiden zijn er nauwelijks op te herkennen. Wel ISS, satellieten en viegtuigen zijn duidelijk herkenbaar. Wel een paar Perseiden op indivuduele foto’s gevonden.

  http://youtu.be/oFeIk5raNRo

 3. Ik weet niet of deze foto op deze manier zichtbaar is:
  https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=503889379687565&set=a.123094417767065.24856.100001995223336&type=1&theater

  Anders moet je dit bericht maar weer verwijderen.

 4. hoeveel gewicht uhh massa is er in de loop der Mil-jaren op aarde bij komen vallen ??
  van kometenstof en andere objecten ?

 5. Andre Heijkoop zegt

  Ik heb de afgelopen nachten, vanaf mijn vakantie stek in de Drome in Frankrijk, al vele tientallen perseiden kunnen waarnemen. Sommige zo helder dat het waarnemen met de Dobson bijna onmogelijk werd gemaakt 😉

 6. Olaf van Kooten zegt

  Yay, ik reed gisteren met m’n rolstoel een paar kilometer naar het noordoosten en ik heb er zowaar twee gezien 😀

Speak Your Mind

*