23 september 2023

Skylon, de revolutionaire raket van de toekomst

Skylon (credit: Reaction Engines)

Skylon (credit: Reaction Engines)

Bij een conventionele raket gaat bij de lancering een enorm gevaarte omhoog, waarvan maar een krappe 10% in de vorm van een bemande capsule of satelliet uiteindelijk de ruimte bereikt, de rest valt onderweg weer terug naar de aarde als de brandstof op is. In het geval van zo’n capsule komt die na verloop van tijd weer terug naar de aarde met een parachute, die boven land of zee landt. Niet echt een beeld dat overeenkomt met science fiction films, waarin je ze af en aan ziet vliegen van planeten, zonder verlies van 90% van het toestel. Met de Skylon raket – een ontwerp van de Britse ruimtevaartonderneming Reaction Engines – zou dat echter compleet anders kunnen worden. Eigenlijk geen raket, maar meer een ruimtevliegtuig, dat als een echt vliegtuig opstijgt en ook weer daalt en dat na een controlebeurt en volle tank weer opnieuw de lucht in kan gaan. Skylon maakt gebruik van de revolutionaire SABRE raketmotor, waarvoor de Britse regering onlangs 70 miljoen pond beschikbaar heeft gesteld voor de ontwikkeling ervan. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft inmiddels laten weten te overwegen om de Skylon uit te roepen als de Europese raket van de toekomst. Tijd dus voor een interessante infografiek over de Skylon, gemaakt door Ben Gilliland van CosmOnline:

Skylon (credit: Ben Gilliland)

:bron: Bron: CosmOnline.

Share

Comments

 1. Er zijn meer van dit soort initiatieven, hier een Nederlands bedrijf dat sky high wil gaan met ruimtetoeristen (100.000 dollar)
  http://www.spacexc.com

 2. OK, het nu volgende is, zo geef ik grif en guitig toe, totaal niet wetenschappelijk verantwoord….maarre…Heel effe in “50 plus ouwe lullen nostalgie- mode”..want…. bij het zien van die fraaie (well done, chaps..ladida….Britse!!) skylon moest ik toch even stiekumpjes denken aan de allereerste aflevering, heel lang geleden toen we nog….snik…. jong en mooi waren, van “The Thunderbirds” met dat hightech supervliegtuig “Fireflash”…..de Skylon heeft er wel vagelijks iets van weg, ja toch, niet dan??

  • Hier die Fireflash uit de Thunderbirds serie, waar Jan het over heeft:

   fireflash

   Ja inderdaad, ik zie grote gelijkenissen met de Skylon. “Eert uw voorvaderen” geldt kennelijk ook in de ruimtevaart. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: