18 april 2024

Wat is een quasar?

Impressie van een quasar, ULAS J1120+0641

Credit: ESO/M. Kornmesser

Ik vind het prachtig als wetenschappers iets ongewoons ontdekken in de natuur. Ze hebben aanvankelijk geen idee wat het is – maar na decennia van onderzoeken en bewijs verzamelen wordt langzaam duidelijk wat er aan de hand is.

Mijn favoriete voorbeeld? Quasars!

Toen sterrenkundigen de eerste radiotelescopen op de hemel gingen richten (in de jaren ’60 van de vorige eeuw), stonden ze vrijwel direct voor een raadsel. Ze hadden namelijk allerlei radiosignalen waargenomen – sommige waren afkomstig van de zon of andere sterren, maar er werden ook bizarre objecten ontdekt die niet verklaard konden worden. Deze objecten waren ontzettend klein, maar ook ontzettend helder.

De objecten werden “quasi-stellaire objecten” genoemd, oftewel “quasars”. De objecten stonden ontzettend ver weg (minstens 4 miljard lichtjaar) en leken evenveel energie te genereren als een compleet sterrenstelsel van 100 miljard sterren. Maar wat kan hiervoor verantwoordelijk zijn? In de onderstaande video vind je het antwoord!

Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. in het filmpje wordt gesteld dat onze melkweg niet quasart of blazart omdat ons eigen zwarte gat geen voeding krijgt ,
  hoe weten we eigenlijk dat ons stelsel een zwart gat heeft,
  want kennelijk is er dan ook geen ” schijf van 5 of 6 (*_*) ” aanwezig.
  en wat moet dan die aanwezigheid aantonen ? het feit dat het totale stelsel draait , is dat de aanwijzing ??

 2. We weten dat er een superzwaar zwart gat in het centrum van de Melkweg zit door de waarneming van sterren in de nabijheid van dat zwarte gat, zoals S2. Men kan de omloopbanen van die sterren rondom het zwarte gat heel precies bepalen en aan de hand van de wetten van Newton kan men daarmee de massa van het zwarte gat bepalen, ruim 4 miljoen zonmassa. Een ander object dan een zwart gat met die massa zou al lang gezien moeten zijn.

  • mooie en instructieve animatie ( hij bleef wel hangen en moest re-booten)
   so-19 geeft volgens mij ook die zwaartekrachtsslinger ? heel mooi weer,

   en verder lijken wiki (max darw) , fraser cain van het topicfilmpje en het so-2 stukje (arie) enigszins in tegenspraak met elkaar of toch op zijn minst niet helemaal op 1 lijn.

 3. Ik vind de naam zwart gat niet goed, het is geen gat, het is gewoon een hele dichte en massieve ster, zoals in vroegere tijden werd geopperd door een astronoom (weet zijn naam zo even niet)

 4. Tja kijk daar heb je het al, meeste mensen gaan nog steeds uit van de gekromde ruimte tijd, ik niet.
  massa trekt elkaar aan dus voor mij is zwaartekracht wel een fundamentele kracht en niet zoals de grote Einstein heeft bedacht een gevolg van de gekromde ruimte.

  ik kan je daar geen wetenschappelijk bewijs voor geven maar zo denk ik erover, ben er nog over aan het filosoferen. Maar dat er een gat in de ruimte zit gaat er bij mij niet in. Het blijft overigens moeilijk om zoiets aan te tonen aangezien wij niks zien van die zwarte ster.

  Blijft leuke materie die sterrenkunde:)

Speak Your Mind

*