23 april 2024

Met nieuwe software worden landingen veel preciezer

Xombie

Testlanding van het Xombie prototype. Credit: NASA/JPL.

Stel dat je op Mars zou landen, maar op de verkeerde plaats. Dat is natuurlijk ontzettend frustrerend! Vandaar dat het bedrijf Masten Space Systeem nieuwe software aan het ontwikkelen is voor z’n verticale lanceermechanisme Xombie. Dankzij deze software moet het landen op de Rode Planeet veel preciezer worden.

De software wordt G-FOLD genoemd (Fuel Optimal Large Divert-Guidance) en wordt ontwikkelt in samenwerking met het Jet Propulsion Laboratory en andere departementen van NASA. Het ruimtevaartagentschap gebruikt momenteel landingstechnieken die nog afstammen van degenen die gebruikt zijn door de Apollo-missies.

Deze oude algoritmen optimaliseren het brandstofgebruik niet en zorgen er bovendien voor dat een ruimtevaartuig niet ver kan uitwijken tijdens de landing. Met het nieuwe algoritme kan de meest brandstofvriendelijke route berekend worden en kan bovendien het landingspunt veel preciezer bepaald worden.

Het exact bepalen van het landingspunt zal een doorbraak betekenen voor onderzoekers, omdat onbemande missies voortaan kunnen landen op wetenschappelijke doelen die moeilijk te bereiken zijn. Bovendien zorgt het algoritme ervoor dat bemande missies meer lading kunnen meenemen, in plaats van meer brandstof.

Xombie heeft deze technologie op 30 juli uitgetest en de voorlopige resultaten zijn hoopvol. Binnenkort staan nieuwe testen op het programma. Overigens is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA eveneens bezig met een nieuw geleidingsysteem. De Europeanen pakken het echter anders aan: ze maken gebruik van een database met landschappelijke kenmerken om ruimtevaartuigen bij de landing te assisteren.

Bron: Universe Today

Share

Speak Your Mind

*