5 december 2023

ESTEC neemt afscheid van Prins Friso

Prins Friso in 1990 tijdens de opening van Space Expo, het bezoekerscentrum van ESTEC in Noordwijk

Prins Friso in 1990 tijdens de opening van Space Expo, het bezoekerscentrum van ESTEC in Noordwijk. Credit: ESTEC

Ook bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is met verdriet kennisgenomen van het overlijden van prins Friso van Oranje-Nassau, die jaren lang veel betekende voor de Nederlandse ruimtevaart. De prins overleed afgelopen maandag op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van de hersenbeschadiging die hij opliep bij een ski-ongeval in februari vorig jaar. Net als zijn moeder en de rest van de koninklijke familie droeg prins Friso ESA een warm hart toe. Zo was de prins samen met toenmalig koningin Beatrix aanwezig bij de officiële opening van Space Expo, ESA’s permanente ruimtevaarttentoonstelling pal naast het testcentrum ESTEC. Naast de opening van bezoekerscentrum Space Expo in 1990 was Friso bij nog eens talloze andere evenementen in ESTEC aanwezig. Zo was hij één van de ruim 700 aanwezigen bij het ESTEC-evenement tijdens de eerste lancering van André Kuipers naar de ruimte in april 2004.

Bij de eerste missie van André Kuipers, de DELTA-missie in 2004, was Prins Friso aanwezig tijdens het lanceringsevenement in Noordwijk.

Bij de eerste missie van André Kuipers, de DELTA-missie in 2004, was Prins Friso aanwezig tijdens het lanceringsevenement in Noordwijk. Credit: ESTEC

Friso was ervan overtuigd dat de ruimtevaart innovatie bevordert, vertelde hij desgevraagd tijdens de lancering van Kuipers. “Vooral de bemande ruimtevaart zoals de DELTA-missie met André Kuipers. Deze missie zal resulteren in nieuwe wetenschappelijke en technologische kennis, die op de middellange en lange termijn zal bijdragen aan het welzijn van de mens op aarde.” Eerder datzelfde jaar, in maart 2004, raakte de prins nog nauwer betrokken bij de ruimtevaart toen hij parttime mededirecteur werd van TNO Space in Delft. In die functie heeft hij zelf zeven jaar lang bijgedragen aan de Nederlandse ruimtevaartwereld. Daarbij combineerde hij “zakelijkheid en een groot gevoel voor humor en wist hij als bruggenbouwer personen en organisaties bij elkaar te brengen”, aldus de website van TNO.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d