20 april 2024

Heldere nova ontdekt in het sterrenbeeld Dolfijn

Nova_DEL_Aug_14_2013 (credit: Remanzacco observatorium)

Credit: Ernesto Guido, Nello Ruocco en Nick Howes/Remanzacco.

De Japanse amateur-sterrenkundige Koichi Itagaki (Yamagata, Japan) heeft gebruik makend van een 0,18-m reflector telescoop en CCD-camera op 14 augustus een nova ontdekt in het sterrenbeeld Dolfijn (Delphinus). Toen was de nova van magnitude 6,3, maar volgens berichten van andere waarnemers is ‘ie iets lichtsterker geworden en is zijn helderheid nu  ongeveer 6,0m, de uiterste grens om iets met het blote oog te zien in donkere gebieden. Hierboven een foto van Nova Del – de helderste ster in het midden – gemaakt door Ernesto Guido, Nello Ruocco en Nick Howes, gemaakt met de 0.43-m f/6.8 astrograph + CCD van het iTelescope network  in Nerpio, Spanje. De coördinaten van de nova zijn:

R.A. = 20 23 30.72, Decl.= +20 46 03.4

Het sterrenbeeld Dolfijn staat in de buurt van het sterrenbeeld Waterman met de heldere ster Altair, net buiten de bekende Zomerdriehoek en is daarmee ’s avonds uitstekend te zien in het zuidoosten. Met een kleine telescoop of verrekijker is de nova al te zien. Hieronder zoekkaartjes van de nova, waarvan de voorlopige naam PNV J20233073+2046041 luidt. [Update 10.05 uur]: de naam van de nova luidt nu Nova Delphini 2013. De onderste twee kaartjes bevatten ook helderheden van vergelijkingssterren.

Nova-Del_zoekkaart1

Credit: Stellarium

Nova-Del_zoekkaart3

Created with Chris Marriott’s SkyMap

Nova-Del_zoekkaart2

NovaDel-AAVSO

Credit: AAVSO.

[Update 10.15 uur] Hier een kaart van de AAVSO met magnitudes die het mogelijk maken om de nova te schatten helderder dan magnitude 6. Het groepje heldere sterren onderaan is het goed zichtbare sterrenbeeld Dolfijn.

[Update 10.30 uur] De Nederlander Paul Gerlach heeft vannacht ook een spectrum van Nova Del weten te maken. Op Astroforum schrijft hij daarover: De oranje pieken geven de positie van de Balmer Waterstoflijnen aan. Goed te zien zijn zogenaamde P-Cygni curven in de diverse waterstoflijnen met een emissielijn en een blauwverschoven absorptielijn (t.g.v. uitgestoten materie). Uit het golflengteverschil tussen absorptie- en emissielijnen volgt een expansiesnelheid van zo’n 1620 km/s. Hieronder het spectrum:

nova-delphinus--201308-14-15-spec-H

Credit: Paul Gerlach

Bron: Remanzacco Observatorium + Universe Today.

Share

Comments

 1. Eh….had je dit blogje niet effe lekker gisteren kunnen plaatsen??? Ben gisteravond weer met de dikke Dobson op pad geweest om z’n laastste nare optische kwaaltjes proberen te “genezen”….wat overgens, na vier dagen piekeren, overdag sleutelen en des nachts vervolgens weer uittesten, eindelijk gelukt is….(hoera!!!…blogje volgt!) EN…..heb gisternacht nota bene in het gebied van Delphines/sagitta/vulpecula (Halternevel!) uitgebreid rondgezworven….aarrrgghhhh!!. Nou ja…..gaan we toch nog een keertje kijke…..supernovae heb ik al genoeg gezien maar “een gewone nova”daarintegen nog niet!!

 2. Gisteravond zat ik nog bij te komen van een dagje Bobbejaanland en ’s avonds zat ik PorNed te kijken. Prioriteiten Jan, dat weet je toch? 🙂 Maar eh… volgens de laatste berichten van John Bortle is ‘ie nu +5,7m, dus alle kans dat ‘ie vanavond ook goed te zien is, mits de weergoden meewerken.

 3. Jurgen Kobierczynski zegt

  Ik had dit gebied een etmaal terug getrokken met een piggy-backed Canon op een mount.
  Niks gefotografeerd 🙁
  http://www.flickr.com/photos/jurgenk2/9516626528/in/photostream/

 4. Eergister, nacht van 13 op 14 aug. Dit gebied gefotografeerd. Nagekeken, maar toen nog geen Nova te zien.

 5. Jurgen Kobierczynski zegt

  Gisteren bekeken met verrekijker en telescoop. Hij is gemakkelijk te zien met een verrekijker.

  Hier is een kleuropname: http://www.flickr.com/photos/jurgenk2/9520272501/

  • Ook een mooie foto. Die ster rechtsboven van de nova is van +8,0m, nietwaar? Kan jij trouwens de nova en NGC 6905 – een planetaire nevel – in één keer in je beeldveld krijgen? Ze staan geloof ik 45″ van elkaar vandaan.

Speak Your Mind

*