21 maart 2019

Heldere nova ontdekt in het sterrenbeeld Dolfijn

Nova_DEL_Aug_14_2013 (credit: Remanzacco observatorium)

De Japanse amateur-sterrenkundige Koichi Itagaki (Yamagata, Japan) heeft gebruik makend van een 0,18-m reflector telescoop en CCD-camera op 14 augustus een nova ontdekt in het sterrenbeeld Dolfijn (Delphinus). Toen was de nova van magnitude 6,3, maar volgens berichten van andere waarnemers is ‘ie iets lichtsterker geworden en is zijn helderheid nu

Reacties

 1. http://Jan%20B zegt

  Eh….had je dit blogje niet effe lekker gisteren kunnen plaatsen??? Ben gisteravond weer met de dikke Dobson op pad geweest om z’n laastste nare optische kwaaltjes proberen te “genezen”….wat overgens, na vier dagen piekeren, overdag sleutelen en des nachts vervolgens weer uittesten, eindelijk gelukt is….(hoera!!!…blogje volgt!) EN…..heb gisternacht nota bene in het gebied van Delphines/sagitta/vulpecula (Halternevel!) uitgebreid rondgezworven….aarrrgghhhh!!. Nou ja…..gaan we toch nog een keertje kijke…..supernovae heb ik al genoeg gezien maar “een gewone nova”daarintegen nog niet!!

 2. Gisteravond zat ik nog bij te komen van een dagje Bobbejaanland en ‘s avonds zat ik PorNed te kijken. Prioriteiten Jan, dat weet je toch? 🙂 Maar eh… volgens de laatste berichten van John Bortle is ‘ie nu +5,7m, dus alle kans dat ‘ie vanavond ook goed te zien is, mits de weergoden meewerken.

 3. http://Jurgen%20Kobierczynski zegt

  Ik had dit gebied een etmaal terug getrokken met een piggy-backed Canon op een mount.
  Niks gefotografeerd 🙁
  http://www.flickr.com/photos/jurgenk2/9516626528/in/photostream/

 4. http://Jan%20H zegt

  Eergister, nacht van 13 op 14 aug. Dit gebied gefotografeerd. Nagekeken, maar toen nog geen Nova te zien.

 5. http://Jurgen%20Kobierczynski zegt

  Gisteren bekeken met verrekijker en telescoop. Hij is gemakkelijk te zien met een verrekijker.

  Hier is een kleuropname: http://www.flickr.com/photos/jurgenk2/9520272501/

  • Ook een mooie foto. Die ster rechtsboven van de nova is van +8,0m, nietwaar? Kan jij trouwens de nova en NGC 6905 – een planetaire nevel – in één keer in je beeldveld krijgen? Ze staan geloof ik 45″ van elkaar vandaan.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: