17 april 2024

Heeft Voyager 1 nu eindelijk het zonnestelsel verlaten?

Voyager 1

Credits: NASA/JPL-Caltech

De vraag is afgelopen jaren al meerdere malen aan de orde gekomen: heeft de in 1977 gelanceerde Voyager 1 sonde nu eindelijk het zonnestelsel verlaten? Vaak werd geroepen dat dat het geval was en even zo vaak ontkende het NASA-team van de Voyager dat. En nu weer heeft een team onderzoekers van de Universiteit van Maryland onder leiding van Marc Swisdak geroepen dat de Voyager 1 – op dit moment 18,7 miljard km ver weg, da’s een afstand van 17 lichturen – het zonnestelsel echt heeft verlaten en dat de grens al een jaar geleden werd overschreden en wel op 27 juli 2012. Probleem is dat niet helemaal helder is wat nou precies de grens van het zonnestelsel is, hoe deze gedefinieerd wordt. Door de vele discussies afgelopen jaren over het wel of niet verlaten van het zonnestelsel is wel duidelijk geworden dat de buitenste regio van het zonnestelsel – de zogenaamde heliosfeer – een ingewikkelde structuur heeft en meerdere overgangszones kent:

transitie_regionen

Credit: NASA/JPL

Op basis van de gegevens die nog steeds door de detectoren aan boord van de Voyager 1 van geladen deeltjes worden bijgehouden denken Swindek en z’n team dat de Voyager 1 al op 27 juli vorig jaar de heliopauze is gepasseerd en doorgedrongen is tot het zogenaamde local interstellar medium (LISM), waar de reis door de interstellaire ruimte van de Melkweg is begonnen. De NASA blijft er echter bij – opnieuw dus – dat de Voyager 1 nog steeds IN het zonnestelsel is, aldus een vandaag uitgegeven verklaring. Het Voyager-team stelt dat de magnetische veldlijnen die de Voyager meet nog steeds dezelfde richting uitwijzen als de veldlijnen van de zon en dat pas sprake is van het verlaten van het zonnestelsel als die veldlijnen een andere richting uitwijzen. Kortom, de discussie gaat nog door!

Share

Comments

  1. “Heeft Voyager 1 nu eindelijk het zonnestelsel verlaten?”

    Doe ‘ie het of doet ‘ie het niet?
    Jaaa, hij doet het,
    maaar wanneer?

Speak Your Mind

*