28 november 2023

Nova Del 2013 waargenomen vanuit de Dordtse Biesbosch

nova delphini

Collega-Astroblogger Jan Brandt en ik waren gisteravond in de Dordtse Biesbosch om vandaar uit de nova te bekijken die op 14 augustus in het sterrenbeeld Dolfijn werd ontdekt, Nova Del 2013. Ik gebruikte zelf een binoculair (7 x 40) en daar was de nova binnen enkele ogenblikken mee gevonden. Z’n helderheid schatte ik op ˜ 5,5m – dat was om ongeveer 23.30 uur. Jan heeft een foto gemaakt van de nova en wel met zijn 20 cm F6 (120 brandpunt) Newton plus Canon 1000 D, 800 ISO. Hij heeft 4 minuten belicht, ergens tussen 00.30 en 00.45 uur, het resultaat zie je hierboven – Nova Del 2013 is de heldere ster in het midden. De laatste berichten geven aan dat de nova nog steeds toeneemt in helderheid en dat hij momenteel iets van +4,5m is, dus zichtbaar voor het blote oog! 😀 De planetaire nevel NGC 6905 schijnt op 45″ van de nova af te staan en met de Unimap software heb ik geprobeerd te kijken of NGC 6905 niet toevallig is ‘meegefotografeerd’ op Jan z’n foto, maar daar is geloof ik helaas geen sprake van. Hieronder nog een kaart van de AAVSO met omgevingssterren, welke ik gemaakt heb met de VSP plotter. Ik heb de kaart zo gedraaid dat ‘ie ongeveer dezelfde positie heeft als de foto.

d17812

Credit: AAVSO.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: