De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler is niet meer te redden. NASA heeft na maanden proberen de pogingen opgegeven de telescoop weer helemaal werkend te krijgen, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Twee van de vier gyroscopische wielen zijn kapotgegaan, waardoor de sonde zich niet meer kan richten op de sterren. Pogingen om tenminste één van de wielen weer aan de praat te krijgen zijn mislukt. Kepler is in maart 2009 gelanceerd. De sonde zocht in het heelal naar planeten zoals de aarde, die om een ster als onze zon draaien. De kans op leven zoals op aarde is daar het grootst. De ruimtetelescoop speurde slechts een kwart procent van de sterrenhemel af. In dat minieme gebied heeft Kepler 135 planeten en meer dan 3500 kandidaat-planeten gevonden. Wetenschappers zijn nog bezig alle vergaarde informatie te analyseren, wat nog tot veel nieuwe ontdekkingen kan leiden.NASA bekijkt nog of met de kreupele Kepler toch nog verder onderzoek mogelijk is. Met de twee overgebleven gyroscopische wielen en de stuurraketten is het misschien met wat behelpen toch mogelijk om de ruimtetelescoop te richten. Bron: ANP.
Zonde! Maarja, alles kan stuk gaan helaas. Ik hoop dat ze nog iets nuttigs kunnen doen om het leven van de kreupele Kepler te verlengen. Op hoop van zegen dan maar bij die laatst genoemde optie in het artikel.
Als je een idee hebt voor een nieuwe missie, laat het NASA dan weten 😛
http://www.theverge.com/science/2013/8/15/4625264/nasa-abandons-repairs-on-kepler-space-telescope
zit Keppler in een volstrekt andere omloophoogte dan Hubble, die zoals we weten ter plaatse werd geholpen aan zijn manco.
Ja Hubble draaide om de aarde, Kepler draait om de zon in 1 van de libratiepunten (L 1/5) van de aarde..
http://www.astroblogs.nl/2012/10/01/nasa-heeft-plannen-voor-ruimtestation-voorbij-de-maan/libratiepunten/
tussen 1 of 5 zit nogal een verschil, en pendelen zal die toch zeker niet ?
maar stel hij zit in 5, dezelfde omloopbaan als de maan, is een missie (onbemand) dan uitgesloten in de zin van kan niet, een raketje meer of minder zal de kop niet kosten toch ??
Niemand wil dat nu betalen, in deze tijden van bezuinigingen op ruimtevaart (althans in de VS). Het is bovendien best een eind hoor, als het goed is verder dan naar de maan. Nee, hij pendelt niet, hij blijft op z’n plek. Weet even zogauw niet welke L-punt, zit nu serie te kijken, dus ik kijk weer verder 😛
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lagrangepunt
deze hoort er volledigheidshalve nog bij, dan lees je gelijk dat 4 al bezet is door een “Trojan Horse”
volgens het wikiwoordenboek is libratiepunt Uit.