23 juni 2024

Kepler definitief niet meer te redden

Impressie van de Kepler ruimtetelescoop

Impressie van de Kepler ruimtetelescoop. Credit: NASA

De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler is niet meer te redden. NASA heeft na maanden proberen de pogingen opgegeven de telescoop weer helemaal werkend te krijgen, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Twee van de vier gyroscopische wielen zijn kapotgegaan, waardoor de sonde zich niet meer kan richten op de sterren. Pogingen om tenminste één van de wielen weer aan de praat te krijgen zijn mislukt. Kepler is in maart 2009 gelanceerd. De sonde zocht in het heelal naar planeten zoals de aarde, die om een ster als onze zon draaien. De kans op leven zoals op aarde is daar het grootst. De ruimtetelescoop speurde slechts een kwart procent van de sterrenhemel af. In dat minieme gebied heeft Kepler 135 planeten en meer dan 3500 kandidaat-planeten gevonden. Wetenschappers zijn nog bezig alle vergaarde informatie te analyseren, wat nog tot veel nieuwe ontdekkingen kan leiden.NASA bekijkt nog of met de kreupele Kepler toch nog verder onderzoek mogelijk is. Met de twee overgebleven gyroscopische wielen en de stuurraketten is het misschien met wat behelpen toch mogelijk om de ruimtetelescoop te richten. Bron: ANP.

Share

Comments

  1. Zonde! Maarja, alles kan stuk gaan helaas. Ik hoop dat ze nog iets nuttigs kunnen doen om het leven van de kreupele Kepler te verlengen. Op hoop van zegen dan maar bij die laatst genoemde optie in het artikel.

  2. zit Keppler in een volstrekt andere omloophoogte dan Hubble, die zoals we weten ter plaatse werd geholpen aan zijn manco.

  3. Olaf van Kooten zegt

    Ja Hubble draaide om de aarde, Kepler draait om de zon in 1 van de libratiepunten (L 1/5) van de aarde..

  4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lagrangepunt
    deze hoort er volledigheidshalve nog bij, dan lees je gelijk dat 4 al bezet is door een “Trojan Horse”
    volgens het wikiwoordenboek is libratiepunt Uit.

Speak Your Mind

*