20 mei 2024

Geheimen van Area 51 vrijgegeven – geen UFO’s, wel geheime projecten

Area 51 on google earth

Area 51 op Google Earth

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een document van 355 pagina’s vrijgegeven, waarin het bestaan van Area 51 wordt erkend. De geheime basis blijkt te zijn gebruikt voor de ontwikkeling van de U-2 en SR-71 spionagevlieguigen en het OXCART-spionageprogramma. Helaas bevat het document geen onthullingen over aliens of UFO’s 🙁

Hoewel Area 51 een icoon is geworden voor samenzwerings-adepten en de UFOlogie, blijkt uit de vrijgegeven informatie (dat verrassend weinig redactie bevat, je weet wel: zinnen die onleesbaar zijn gemaakt) dat Area 51 een basis was voor het testen van supergeheime vliegtuigen. Ook blijkt dat Area 51 niet langer voor dit doeleinde wordt gebruikt.

Dat het testen van de vliegtuigen zou leiden tot een storm van UFO-waarnemingen, blijkt een onvoorzien neveneffect te zijn geweest:

Het testen van het U-2 spionagetoestel op grote hoogte, bleek te leiden tot een gigantische toename van het aantal meldingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen. In de jaren ’50 vlogen alle commerciele vliegtuigen op een hoogte van 3 tot 6 kilometer en de meeste militaire vliegtuigen op een hoogte van maximaal 12 kilometer. Zodra U-2’s gingen vliegen op een hoogte van 20 kilometer, leidde dit tot een toename van UFO-meldingen die afkomstig waren van piloten en luchtverkeersleiders.

schets van U-2

Waarom zagen zoveel piloten (en mensen op de grond) dan “lichtgevende” UFO’s? Het document verklaard dat de zilverkleurige vleugels van de U-2 gemakkelijk zonlicht konden weerkaatsen, vooral als de vliegtuigen onder een bepaalde hoek gezien werden. Bovendien vlogen U-2’s dusdanig hoog, dat ze altijd zonlicht konden weerkaatsen, zelfs als het op lagere hoogte pikdonker was.Dergelijke meldingen werden meestal verricht rond zonsondergang en waren meestal afkomstig van piloten die van oost naar west vlogen. Zodra de zon onder de horizon verdween op een hoogte van 6 kilometer, verdween ieder vliegtuig op deze hoogte in de duisternis. Maar als een U-2 zich bevond in de nabijheid van een commercieel vliegtuig, maar op veel grotere hoogte, dan weerkaatste de U-2 nog steeds veel zonlicht, waardoor het voor een piloot op veel lagere hoogte eruit zag als een helder stralend object. Bovendien geloofde destijds niemand dat het mogelijk was om op een hoogte van 20 kilometer of meer bemande vluchten uit te voeren.Het document geeft echter toe, dat niet alle UFO-meldingen toegeschreven konden worden aan U-2 vluchten.Onderzoekers van de luchtmacht probeerde dergelijke meldingen te koppelen aan natuurlijke fenomenen. Onderzoekers van het geheime BLUE BOOK project verzamelden dit soort meldingen en vergeleken deze met de vluchtgegevens van U-2 missies. Hierdoor kon het merendeel van de UFO-rapporten verklaard worden, hoewel de werkelijke bron van de meldingen niet vrijgegeven mocht worden.

U-2 neergestort in Rusland

In het document geeft de CIA toe dat het beruchte “weerballon-incident” een dekmantel is geweest – het was zelfs de standaard methode om UFO-meldingen en mislukte vluchten (lees: crashes)  te “verklaren”. Deze dekmantel heeft echter bijna een rampzalig gevolg gehad, toen in mei 1960 een U-2 crashte in Rusland. De piloot, Gary Powers, werd gevangen genomen – hierdoor wordt een patroon van wantrouwen gestart tussen de VS en de Sovjet-Unie, dat z’n hoogtepunt bereikte in de Cuba-crisis van 1962.De documenten zijn vrijgegeven in het kader van de Freedom of Information Act. Een vergelijkbaar document is al vrijgegeven in 2005, maar die versie was hevig gecensureerd. Het nieuw vrijgegeven document onthult vrijwel alles, behalve de namen van militair personeel en betrokken burgers.Je kan hier door de 355 pagina’s van het document bladeren. Als je houd van militaire- en luchtvaartgeschiedenis, dan is het een zeer boeiend relaas. Een bijzonder interessante onthulling is dat president Eisenhower alleen niet-Amerikaanse piloten wou hebben voor de U-2 missies. Mocht een U-2 ooit neerstorten, dan zou het veel gemakkelijker zijn voor de VS om iedere betrokkenheid te ontkennen. Bron: Universe Today.

U-2 spy plane

Het U-2 spionagevliegtuig

Noot: Area 51 was actief van 1950 tot 1980. Daarna is de basis niet gesloten, maar gebeuren er weinig classified zaken meer. Het schijnt dat de VS elders een nieuwe geheime basis heeft gebouwd. De locatie hiervan is, in tegenstelling tot Area 51, nog een geheim – het schijnt ergens in Montana te zijn, op een locatie dat de barnyard wordt genoemd.

Share

Comments

 1. Zeer interessant. Ik zou heel graag het document doorlezen, maar de .pdf wil niet openen 🙁 Zijn er nog andere (downloadable) links of hebben jullie bij Astroblogs het .pdf document in bezit?! Of wellicht in een mailtje naar de nieuwsbrief ingeschrevenen 😉

 2. Ja, wij hebben ‘m in ons bezit. Voor € 25,- mag je ‘m inzien. Nee geintje 🙂 Ik heb zojuist de link geopend en kreeg de PDF wel te zien. Maar let op: het is een bestand van ruim 66 Mb, dus het duurt wel even voordat ‘ie geladen is.

 3. Olaf van Kooten zegt

  Wat je kunt doen Remco, is met de rechtermuisknop op de link klikken en dan (in IE) “doel opslaan als” o.i.d. of (Chrome) “link opslaan als”.

 4. Heren, bedankt……..het is gelukt! Inderdaad een vrij groot bestand. Nu lekker inlezen……het is overigens 407 pagina’s 🙂

  Fijne avond.

 5. “Het document verklaard dat de zilverkleurige vleugels van de U-2 gemakkelijk zonlicht konden weerkaatsen”

  Ik wil niet veel zeggen, maar op de foto ziet die U-2 zo zwart als de kachel en weinig zilverkleurig.
  Hebben ze dan toch UFO’s gezien???

Speak Your Mind

*