De NASA heeft laten weten dat de op 5 augustus 2011 gelanceerde Juno sonde halverwege zijn reis naar Jupiter is. Op maandag 12 augustus j.l. om 14.25 uur om precies te zijn gaf de ‘odometer’ aan boord van Juno aan dat een afstand van 9,464 Astronomische Eenheid (1,4 miljard km) was afgelegd – 1 AE is de afstand tussen aarde en zon. Gek genoeg zal de afstand tussen Juno en de aarde weer kleiner worden. Nee sterker nog, op 9 oktober a.s. zal Juno langs de aarde scheren op een afstand van slechts 559 km. Juno vliegt niet rechtstreeks van de aarde naar Jupiter, maar vliegt een keer langs de aarde om gebruik te maken van diens zwaartekrachtsveld. De sonde krijgt daardoor een extra snelheid van maar liefst 7,3 km per seconde. Hieronder zie je de baan van Juno, vanaf de lancering tot de aankomst bij Jupiter.
Na deze passage gaat ‘ie wel in een keer door naar Jupiter en daar zal ‘ie op 4 juli 2016 aankomen en vanuit een 11-daagse polaire baan onderzoek aan de gasreus gaan doen. Na 33 omwentelingen zal Juno zijn missie eindigen met een spectaculaire duik in de atmosfeer van Jupiter, hetgeen oktober 2017 zal plaatsvinden. Bron: NASA.
“Juno is halverwege z’n reis naar Jupiter”
Halfway there. @ The point of no return.
Zou zomaar een titel van een spannende film kunnen zijn.
draait Juno met de aardse omloop mee, ? of er juist tegenin ?
en wat is het eventuele verschil dan , in zwaartekrachts-momentum ?
bij er tegenin lijkt het mogelijk de aarde sneller te ontmoeten voor een slinger. ?
en bij meelopen is er misschien meer en langer een zwaartekrachts-voordeel ?
Interessante vraag, daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik zal mij er eens in verdiepen en zal er op terug komen – tenzij iemand anders mij voor is. 🙂
Joppie, terugkomend op jouw vraag of het verschil uitmaakt voor die gravitationele slinger of Juno met de richting van de omwenteling van de aarde meegaat of er tegenin gaat: nee, veel verschil zal dat niet uitmaken. Het gravitatieveld van de aarde wordt bepaald door z’n massa en die van de satelliet en de afstand tussen de massa’s, de rotatierichting heeft er niets mee te maken. Dit volgt uit de beroemde wetten van Newton. Ik zeg dat het niet veel verschil zal uitmaken, dus iets verschil is er wel en dat komt door de centripetale of middelpuntzoekende kracht van de aarde, die wel aan de rotatie is gelinkt. De versnelling (of decelleratie) als gevolg van de centripetale krachten is pakweg honderd keer kleiner dan de versnelling als gevolg van de massa van de aarde, vandaar het kleine verschil.
ok bedankt, nu deel 2 , (*_*)
juno start van rechts naar links, mogelijk met de ( omloop om de zon) van de aarde mee of er tegenin.
daar het voor “de slinger” niets uitmaakt , mag ik er dan vanuit gaan dat van geval tot geval wordt bekeken wat de gunstigste startrichting is met het oog op het (waar in de omloopbaan en tevens in tijd) te bereiken doel. ?
liggen hier soms parallelen met de sojuz > iss , het verkorte vluchtplan ?
Ja, voor de juiste slinger richting Jupiter – qua richting en snelheid – is het inderdaad van belang wat de ‘aanvliegroute’ van Juno is en op welke hoogte de sonde de aarde passeert. Niet voor niets dat ze nu al weten dat ‘ie op 559 km over de aarde zal vliegen. Dat schijnt boven Zuid-Afrika te gebeuren, dus ik ben bang dat wij daar in Nederland en België weinig van zullen zien. Hieronder een animatie van de flyby 9 oktober a.s.
da’s pech hebben, anders was je vast wel in de Biesbosch gaan zitten, niet dan ?
Als het ’s avonds of ’s nachts was wel ja, overdag zal je niet veel zien.
De Poolster in het noorden.
Omloopsnelheid van Aarde om de Zon: ca. 30.000 m/sec. In oostelijke richting.
Rotatiesnelheid van het aardoppervlak aan de evenaar: ca. 400 m/sec. In oostelijke richting.
Alle aardsatellieten krijgen bij lancering automatisch en gratis de rotatiesnelheid van het aaroppervlak ter plaatse mee. Ze worden in oostelijke richting gelanceerd. Daarom liggen de lanceerbases Kennedy Space Center en Kourou aan de westkust: als er iets fout gaat storten de brokstukken waarschijnlijk oostelijk in de oceaan.
Interplanetaire satellieten: pas daar komt de omloopsnelheid van Aarde om de Zon in beeld. Het moge duidelijk zijn, dat interplanetaire satellieten mét de aarde méé gelanceerd worden. Voor die ca. 400 m/sec extra worden ze ook nog eens vaak ’s nachts gelanceerd
Foutje bij het reageren.
GdK
gert maar ook arie.
volgens mij ligt kennedy space center aan de oostkust van usa
en kourou aan de noordkust van frans-guyana
en vwb het roteren om de as en de omloop om de zon het volgende:
uit wiki.
De Aarde draait om de Zon in dezelfde tijd dat ze 366,26 maal om haar eigen as draait. Deze tijdsduur wordt een siderisch jaar genoemd. Omdat de rotatie van de Aarde om haar as en de baan van de Aarde om de Zon dezelfde richting volgen (vanaf de noordpool gezien tegen de wijzers van de klok in) is de lengte van het jaar in zonnedagen gemeten precies één dag korter, namelijk 365,26 dagen.
als we dan het plaatje bovenaan bekijken zien we dat juno dus met de rotatie en omloop mee gelanceerd is.
dus bij de flyby kan juno langer gebruik maken van de aardse zwaartekracht door er van achteropkomend naast, langs en voorbij te vliegen , Zo lang als mogelijk in de slipstream ( van de voortsnellende aarde) zittend.
Ger, bedankt voor je reactie, ik neem aan dat jij die anoniem bent. De lancering van een raket, waarbij de rotatiesnelheid en de -richting van de aarde een belangrijke rol speelt is wat anders dan bij de aanstaande passage van Juno, die vanuit de interplanetaire ruimte komt aangevlogen en die van het aardse gravitatieveld gebruik maakt om weer richting Jupiter te worden gezwieperd.
Ja, ik ben die Anoniem. Een foutje bij het reageren is zó gemaakt, en niet meer te herstellen. Misschien Disqus proberen?
Zo kon ik ook niet meer corrigeren over de lokatie van Cape Kennedy aan de OOSTKUST. Sorry, joppie.
Gelezen de reactie van joppie, 18 augustus 17:05, mag ik dan constateren dat er sprake is van ernstige spraakverwarring?
“Een foutje bij het reageren is zó gemaakt, en niet meer te herstellen. Misschien Disqus proberen?” Bij het plaatsen van een reactie heeft iedereen tien minuten de tijd om de reactie te wijzigen of te verwijderen. Ik weet niet of ik die tijd kan verhogen naar bijvoorbeeld een half uur, daar moet ik even de plugin voor bekijken. En Disqus heb ik een paar keer geprobeerd in te voeren, maar telkens liep het fout op het importeren van de reeds bestaande reacties, inmiddels bijna 12.000. Daarom hanteer ik een simpele plugin voor de reacties.
wat is er verwarrend bij 18-8— 17.05uur ?
juno start van rechts naar links , dus tegen de klok in, conform de rotatie en de aardse omloop om de zon.
zie ook extract uit wiki van 19-8—20.23 uur, soms moet je dingen gewoon zelf uitzoeken om het juiste begrip te kunnen vormen (*_*) , dat geeft gelukkig niks ergs, maar wel toegevoegde waarde.
toch blijf ik mij nog afvragen of er zich situaties voor kunnen doen om andersom te starten.
bijv om een positie in het “zog” van de aarde in te nemen en aldaar eea waar te nemen,
een soort van geostationair maar dan op flink wat afstand .
Het is storend dat ik bij iéder antwoord mijn naam en email-adres moet opgeven, én het wachtwoord moet bevestigen.
Dat kan véél beter.
Dat wachtwoord is pas iets van de laatste dagen, nadat ik een hele hoos Japanse spammers om mijn dak kreeg en ik iedere dag spam moest verwijderen, die kennelijk niet waren tegengehouden door Akismet, m’n spamfilter. En dat je je naam en e-mail op moeten geven is volgens mij bij iedere blog, da’s niet zo vreemd hoor. Maar als je een comment-plugin voor WordPress kent die veilig is, gebruikersvriendelijk en die mij in staat stelt de reeds ingezonden reacties te importeren dan zeg ik be my guest!.
Zojuist het ik geconstateerd dat de tijd om te corrigeren niet 10 minuten is, maar 5 minuten. Zoals ik gisteren al dacht.
Beste Arie,
Bij Disqus moet ik ook ***af en toe*** mijn email-adres en wachtwoord invullen om op nieuw in te loggen. Dan is er iets misgegaan, en ben ik uitgelogd. Gebeurt me meestal op mijn iPad. Misschien eens per week.
Op Astroblogs moet ik bij ***elke*** reactie mijn gegevens invullen. Dat is niet gebruikersvriendelijk.
Als je een account aanmaakt bij AstroBlogs, dan hoeft dat niet meer.
Ik al meermaals naar de mogelijkheid daarnaar gezocht. En niet gevonden. Waar is dat verstopt?
helemaal onderaan bij Meta. Ik geef toe dat het zoeken is, ik zal kijken of dat een prominenter plekje kan krijgen.
O, o, een prominenter plekje?
“Registreren” of “Contact” horen prominent op de startpagina van de website aanwezig te zijn. En niet ergens onderaan pagina 4.
Precies, registreren maakt de boel een stuk eenvoudiger. Laat even weten onder welke naam je registreert (ik neem aan Gert), dan keur ik je gelijk goed. Dat goedkeuren gaat niet automatisch, want dagelijks krijg ik enkele spam-registreerders. 🙁
Nou Gert, je wordt op je wenken bediend. Rechtsboven pagina 1 staat een login- en registreerscherm. Hup, aanmelden maar. 😀