29 maart 2024

Maalstromen zuidelijke Atlantische Oceaan wiskundig analoog aan zwarte gaten

agulhas_ringen

Credit: Aviso

De onderzoekers George Haller (Federal Institute of Technology in Zürich, Zwitserland) en Francisco Beron-Vera (University of Miami, VS) hebben een artikel gepubliceerd, waarin ze stellen dat de maalstromen die in het zuidelijke gedeelte van de Atlantische en Indische Oceaan voorkomen en die deel uitmaken van de Agulhasstroom wiskundig analoog zijn aan zwarte gaten. Zoals we weten zijn zwarte gaten objecten wiens zwaartekracht zo sterk is dat zelfs licht niet in staat is om er aan te ontsnappen. Rondom de waarneemhorizon van het zwarte gat wordt de ruimtetijd sterk verbogen en kan een zogenaamde fotonsfeer ontstaan. Maalstromen of draaikolken zijn sterke wervelingen of turbulenties in het water, in 1841 prachtig beschreven door Edgar Allan Poe in het korte verhaal “A Descent into a Maelstrom“:

“The edge of the whirl was represented by a broad belt of gleaming spray; but no particle of this slipped into the mouth of the terrific funnel… “

Illustratie van een maalstroom door Harry Clarke's uit 1919 bij "A Descent into the Maelström"

Illustratie van een maalstroom door Harry Clarke’s uit 1919 bij “A Descent into the Maelström”

Een beschrijving die ook goed te gebruiken is bij zwarte gaten, waarbij de ‘broad belt of gleaming spray’ de fotonsfeer is. Haller en Beron-Vera denken dat maalstromen ook een soort van singulariteit hebben, ook analoog aan de singulariteit van zwarte gaten. In het overgangsgebied van het zuidelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan ligt de zogenaamde Agulhasstroom en in een gedeelte daarvan komen ‘Agulhas Ringen’ voor, welke je op de afbeelding bovenaan ziet.

zwartgat

Credit: G. Haller and F. J. Beron-Vera.

Door toepassing van de wiskundige beschrijving van zwarte gaten hopen Haller en Beron-Vera beter te kunnen bepalen hoe zeestromen zich ontwikkelen en welke routes worden genomen door drijvend materiaal in de oceanen, zoals olie en afval. Ook biedt het perspectieven om ook andere turbulenties analoog aan zwarte gaten te beschrijven, zoals orkanen en… de Rode Vlek van Jupiter. Bron: Technology Review.

Share

Comments

  1. persoonlijk ben ik blijven steken bij het plaatje van bijna 100 jaar geleden,
    alles wat eromheen gedrapeerd is ligt buiten mijn waarnemingshorizon.

Speak Your Mind

*