Sterrenkundigen ontdekken exoplaneet waar een jaar maar 8,5 uur duurt
19 augustus 2013 door 2 Reacties
Hier is het wetenschappelijke artikel over exoplaneet Kepler 78b. Dezelfde MIT-groep onder leiding van Saul Rappaport, die Kepler 78b meldt komt in een ander artikel ook met de ontdekking van een planeet bij KOI 1843.03 met een nóg kortere omloopperiode: 4¼ uur! Alleen is die planeet nog niet bevestigd. Planeten op zulke korte afstanden van hun ster moeten heel dicht zijn, want anders zouden ze door de enorme getijdenkrachten uit elkaar worden gerukt. Waarschijnlijk bestaat Kepler 78b geheel uit ijzer. Bron: Phys.Org.
Onderzoekers van het MIT in de VS hebben een aardachtige exoplaneet ontdekt die in slechts 8½ uur één keer om z’n ster draait. De planeet heet Kepler 78b en hij staat zo’n 700 lichtjaar van ons vandaan. Een jaar op Kepler 78b duurt maar 8½ uur! De afstand tussen de G-type ster (massa: 0.81 zonsmassa) en Kepler 78b – wiens straal 1,16 de straal van de Aarde is, de massa is nog niet bekend – is maar drie keer de straal van de ster, da’s veertig keer dichterbij dan Mercurius tot de zon. Je snapt dat het op Kepler 78b bloedheet is: tussen de 2.300 en 3.100 K, dus je mag ‘m met gemak de lavaplaneet of Vulcanus noemen.
vooropgesteld dat kepler 78b inderdaad uit “puur” ijzer bestaat zou het dan om een kern van een
“gestorven ster” kunnen gaan.
Sterren die de fase bereiken dat hun kern uit ijzer bestaat zijn heel zwaar en die zullen heel snel als type II supernova exploderen, waarna er een niets overblijft.