17 juni 2019

Hoe kun je planeten bij andere sterren ontdekken?

Tot twintig jaar geleden waren de planeten in het zonnestelsel de enige die aan de wetenschap bekend waren. Astronomen gingen er vanuit dat ook elders planeten zouden moeten bestaan, maar niemand had zo ooit gezien. Vandaag de dag kennen we bijna duizend planeten die om andere sterren draaien. Sommige zijn kleiner dan de aarde, terwijl anderen zwaarder zijn dan Jupiter. Astronomen vermoeden dat de Melkweg minstens evenveel planeten als sterren bevat.

Maar hoe kunnen astronomen dit soort “exoplaneten” eigenlijk ontdekken?

De eerste exoplaneet werd in 1991 ontdekt, in een omloopbaan rondom een pulsar. Dit is een dode ster, dat snel ronddraait en met exacte intervals stralingsbundels uitzendt. Als er planeten rond de pulsar draaien, dan be

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.