De laatste dagen is er veel ophef over een video op YouTube over komeet ISON, waarin de op 30 april 2013 door de Hubble ruimtetelescoop gemaakte foto van komeet ISON donkerder wordt gemaakt en er in de kern van de komeet drie vreemde oplichtende strepen tevoorschijn komen. De maker van de video – BPEarthWatch genaamd – gebruikt voor de bewerking de software van MAST (Barbara A.Mikulski Archive for Space Telescopes) van Hubble, welke voor iedereen toegankelijk is. Hubble heeft de foto met twee filters gemaakt, F606 en F814. Daar worden een aantal foto’s mee gemaakt – hier alle afzonderlijke foto’s – en die worden tenslotte gecombineerd tot de uiteindelijke foto. BPEarthWatch nam deze ene gecombineerde foto van alleen het F606-filter – een V-band filter dat geel en groen licht doorlaat – en wat hij in de kern van komeet ISON zag nadat hij de foto met de knop linksboven een paar keer donkerder had gemaakt was wat je hierboven ziet: drie vreemde streepjes, die je aan van alles doen denken, behalve aan een komeet. Je snapt het al: komeet ISON is helemaal geen komeet, de NASA verdraait de boel, het einde van de wereld, de aliens komen er aan, Nemesis in aantocht, enzovoorts. Voer voor doemdenkers dus. Hieronder de video van BPEarthWatch, daaronder de geruststellende oplossing van het raadsel.
Hoe zit dat dan met die foto?
Belangrijk voor het verhaal is dat we met twee bewegende objecten te maken hebben: komeet ISON, die met een snelheid van 77.250 km/u door het zonnestelsel jakkert en de Hubble ruimtetelescoop, die met zo’n 8 km per seconde om de aarde draait. Je snapt dat als Hubble met twee filters een serie foto’s van de komeet maakt de komeet ten opzichte van de achtergrondsterren zal bewegen. In een andere Astroblog heb ik dat al een keer eerder laten zien. Ik heb de drie afzonderlijke foto’s genomen die Hubble met zijn F606-filter heeft gemaakt en ik heb net als BPEarthWatch de foto’s donkerder gemaakt, zodat alleen het lichtste deel van de kern over blijft. Het centrum van de foto – een rood kruis – heb ik telkens vastgezet op een achtergrondster, die niet bewoog. Wat ik kreeg waren deze drie foto’s – dubbelklik voor de grote versie ervan:
Je ziet dat ten opzichte van de vaste achtergrondster de oplichtende kern van komeet ISON ietsje verschoven is en ook iets langgerekt is. De verklaring is simpel: door de beweging van zowel de komeet aan de hemel als de Hubble ruimtetelescoop om de aarde gedurende de tijd dat de opnames zijn gemaakt staat de komeet op verschillende foto’s op verschillende plaatsen en is zijn kern iets uitgerekt. De drie foto’s met het F606 filter zijn ieder met een belichtingstijd van 440 seconden gemaakt. Op de gecombineerde foto levert dat drie langgerekte streepjes in de kern van de komeet op. Wellicht dat je je afvraagt: waarom maken de drie streepjes bij elkaar een soort van een bocht? Dat zou kunnen door de bewegingen van Hubble en ISON in de ruimte, maar het zou ook kunnen doordat Hubble tijdens de opnames iets gezwenkt is. Bekijk nog een keer de video die Hubble van komeet ISON gemaakt heeft en zie hoe de komeet t.o.v. de achtergrondsterren niet in een rechte lijn beweegt, maar een soort S-route volgt. Hoe de Hubble ruimtetelescoop foto’s van komeet ISON maakt en hoe deze uiteindelijke tot een mooie kleurenfoto leiden staat op deze pagina uitgelegd. [Update 15.50 uur] Ik kwam deze discussie tegen, waarin hetzelfde wordt gezegd als wat ik hierboven betoog, namelijk dat de foto verklaard kan worden met de beweging van Hubble en de komeet.
Aha, de coverup-ontmaskering is ontmaskerd. Goed gedaan Arie.
Goede uitleg klinkt me ook logisch, maar waarom is dat dan bij andere kometen niet zo gefotografeerd. Is dat omdat die geen s route volgen.
Het zal bij alle kometen zo zijn, dat als de komeet beweegt ten opzichte van de waarnemer/fotograaf er verplaatsing plaatsvindt t.o.v. de achtergrondsterren. Het hangt natuurlijk wel af van de belichtingstijd en die was in het geval van komeet ISON bij iedere foto 440 seconden (bij eentje zelfs 490 seconden geloof ik).
Als ik de foto’s hier zie, zie ik toch wat anders, dan op de ISON foto.
In de verklaring staan mij iets te veel “Dat zou kunnen komen door….” opmerkingen.
Feit blijft, dat NASA het om een of andere reden nodig vond om met de ISON foto te rommelen.
Is er niets aan de hand, hoef je dat niet te doen….er zit dus wel degelijk een luchtje aan.
Ik zeg niet dat de aliens komen, of de wereld vergaat, maar er is toch iets aan de hand
Stefan, jij mag het rommelen noemen wat de NASA met de foto heeft gedaan, ik noem het een publieksvriendelijke service. Want wat is er aan de hand: Hubble is geen camera die klik-klak-klaar foto’s maakt, het is een heel ingewikkeld apparaat dat feitelijk zwart-wit foto’s maakt, waar met diverse filters kleur aan toegevoegd wordt. Voor die ene ISON-foto is een hele serie foto’s geschoten, die je hier kunt zien. Al die afzonderlijke foto’s bevatten beeldfouten (streepjes van kosmische straling, ruis,…) en zijn maar met één filter gemaakt. Nou, jij hebt dus het liefst dat de NASA miet rommelt en dat betekent dat ze geen gecombineerde foto’s moeten maken, waar de beeldfouten uit gehaald zijn en die gestackd zijn tot één mooie kleurenfoto. Jij hebt dus liever dat ze ellenlange pagina’s tonen met alle afzonderlijke foto’s. Nou prima. Maar besef dan wel dat het over is met de mooie foto’s die we al jarenlang van Hubble te zien krijgen van nevels, sterrenstelsels, quasars, enzovoorts,. want bij alle foto’s heeft de NASA op dezelfde wijze ‘gerommeld’. Hoe ze dat rommelen doen is ook op talloze video’s te zien, zoals deze. Daar is dus niets geheims aan, iedereen mag het weten.
Arie,
Wat een onzin verhaal.
Dat NASA mooie kleuren foto’s wil tonen is begrijpelijk.
Wat ik niet begrijp, is dat deze dure Hubble telescoop van ALLE andere (ook snel bewegende) objecten prachtige haarscherpe foto’s maakt, maar van dit object toevallig niet.
Ik ben geen foto specialist, maar je kunt met alle gegevens die je hebt, wel een foto construeren, dat een stuk beter (scherper) is dan deze foto.
Het is mogelijk objecten haarscherp te fotograferen DOOR onze atmosfeer heen.
De computer is dan in staat de bewegingen en invloeden van die atmosfeer weg te filteren, om een prima foto te maken.
Aan deze foto zit een luchtje…zelfs jij kunt dat niet ontkennen
Stefan, bekijk deze pagina waarop wordt uitgelegd waarom men voor deze foto van komeet ISON bij wijze van uitzondering NIET gekozen heeft om de beweging van de komeet te volgen en een haarscherpe foto ervan te produceren. Dat kan Hubble wel, maar heeft men dit keer gewoon niet gedaan. En wees gerust, aan mijn reukvermogen mankeert niets hoor. 🙂
Wordt een beetje moe van mensen. Stel je nou eens voor dat dit echt Aliens waren. Denken we dan echt dat ze met zo’n ‘slakkengang’ aankomen kakken.
Wanneer zijn ze vertrokken? Zo’n 30 miljoen jaar geleden ofzo?
Arie :
Die pagina heb ik al een aantal keren gelezen…feit blijft, dat dit allemaal wel heel toevallig is.
ISON is al veel dichterbij dan bijv. Schoenmaker-Levy, die op Jupiter insloeg.
Daar waren HAAR scherpe foto’s van.
Als je om wetenschappelijke redenen foto’s maakt van een object, ga je toch niet expres lekker vage foto’s nemen waar je niets op ziet.
Ook jij moet toegeven, dat dat niet echt logisch is
Hoe het met jou reukvermogen gesteld is, weet ik niet….ben geen arts
Eder:
Het zou heel goed kunnen, dat ze met veel grotere snelheid richting zonnestelsel zijn gekomen, maar op de rem zijn gaan staan, toen ze die bereikt hadden.
Ik zeg trouwens niet, dat het aliens zijn, en als je de verschillende fora moet geloven, zijn “ze” hier al eeuwen
Het blijft voor mij onbegrijpelijk, dat NASA expres zo’s slechte foto zou maken en vrijgeven
Een komeet met zijn door een coma omgeven kern is per definitie een niet scherp begrenst object, dus ik weet niet wat je verwachting is van een haarscherpe foto van komeet ISON, maar los daarvan vrees ik dat we het gewoon niet met elkaar eens zullen worden. En ik heb de Hubble foto’s van komeet Shoemaker-Levy er even op nageslagen, zoals deze van de uiteengevallen komeet – maar los van de fragmentatie van die komeet vind ik die foto’s nou niet scherper dan de Hubblefoto van komeet ISON. Laten we afwachten wat de komeet november dit jaar rondom z’n periheliumpassage te zien zal geven. Ik betwijfel of er dan nog steeds drie van die koplampen in de kern van komeet ISON te zien zullen zijn. Mocht dat wel het geval zijn dan ben ik de eerste om toe te geven dat ik fout zat.
Tja….dat is misschien wel het beste.
We wachten maar gewoon weer af, zoals “we” altijd doen.
Misschien niet de verstandigste oplossing, maar zou geen andere weten……
“Klingon Batlle Formation” staat er dan nog bij. 😉 ha ha ha, geweldig hoor.
Dus we krijgen in november geen komeet van de eeuw maar first contact? Alleen dan wel met de Klingons en niet met de Vulcans, kennelijk. Dat is dan wel weer jammer (understatement).
Lees de bijbel of andere verwante teksten. Genoeg details over ‘engelen’ of ‘goden’ die op aarde neerstrijken, advies geven en weer vertrekken etc….
Over advies geven en weer vertrekken gesproken: de Astroblogs is een website over sterrenkunde en ruimtevaart, niet over geloof en heilige boeken, daar zijn andere sites veel geschikter voor. Dus mijn advies is kappen daarmee, anders kan je vertrekken.
Door u het eerste woord gesproken over heiligdom en geloof. Niet door mij.
Wat mijn aandeel in een gesprek is voor uw ogen kan voor een ander heel anders zijn. De bedoeling is om mensen open te stellen voor inzichten en patronen die duiden op mogelijke verbanden.
In het voorgaande duid ik op ruimtevaart dat beschreven staat in aloude teksten.
Nou, let op mensen…hij schreef er ook bij dat het een Klingon Fighter kon zijn…
Ik heb snel mijn startrekpak uit de kast gehaald, en kontakt proberen op te nemen met kapitein Kirk.
Helaas is deze nu bezig om de nazi basis op de achterkant van de maan te bestrijden…
Gelukkig hebben we onze alliantie reuzen uit de binnenaarde ook nog…zij zullen ons met hun onzichtbare 5 dimensionale vliegende schotels komen helpen…evenals onze onzichtbare vrienden vanuit de Pleiaden…
The Greys worden al bestreden door de alliantie van de aardmensen en onze onzichtbare vrienden uit het andromeda stelsel…
We hoeven nergens bang voor te zijn…voordat de vijand ons bijna vernietigd…stijgen we plots in trilling..
hierdoor accenderen we meteen door naar de vijfde dimensie…en kunnen we daar verder leven als water nimpfen
in een sprookje…
De slechten onder ons worden meegenomen op een groot schip, en gedumpt op een nepaarde…kunnen ze daar lekker verder vechten…
Nibure (planet X) komt er ook aan…het is een uitgeholde basis vol met reptilians…zij komen ons opeten…
De enige manier om hier aan te ontsnappen…is diep onder de grond te gaan zitten in bunkers…vooral vanwege de grote waterrampen die gaan komen…want als de aarde gaat schudden…en de grond helemaal openbarst…dan zitten zij daar goed…want water kan toch niet in de grond verdwijnen……
De zonnevlammen komen het werk afmaken…hierdoor doet mijn mobiel het dadelijk niet meer…
dan is mijn leven voorbij…wat moet ik toch zondern dat spul…vreselijk…lijken de middeleeuwen wel….
Wat leven we toch in een heerlijke “geestelijk gezonde” wereld mensen…heerlijk gewoon…
We hebben respect voor elkaar…helpen elkaar op onze levenspaden…gunnen elkaar het geluk…
laten elkaar in hun waarde…respecteren alles wat leeft….
Ach shit…ik schrik wakker…ik lig te dromen..hahaha
Groetjes M.
Nee, er kan wel een olie pijplijding door Afrika heen, maar geen water!
Dit is inderdaad een site over astronomie, en niet over geloof.
In mijn optiek bestaat er zelfs geen god, en is het geloof enkel “uitgevonden” , om het volk onder de duim te houden.
Dus kom bij mij niet aan met engelen, en andere zweverige onzin.
Er zit een luchtje aan ISON. Wat dat is zal zich over een paar maanden openbaren.
Ik houd in ieder geval ,heel voorzichtig, rekening met iets, zodat ik er in ieder geval een beetje op voorbereid ben.