26 februari 2024

Prachtig filmpje van vlucht boven de noordpool

noordpool

Credit: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een prachtig filmpje vrijgegeven dat beelden toont van de ijskappen van Groenland en de Noordelijke IJszee. Ze zijn gemaakt vanuit de cockpit van een onderzoeksvliegtuig en met een naar beneden gerichte camera onderaan het vliegtuig.

De beelden kaderen in ‘Operation IceBridge’, een programma waarmee de NASA 6 jaar lang met vliegtuigen het gebied rond de Noordpool en Antarctica in de gaten wil houden. Op die manier kan de NASA elk jaar bijvoorbeeld de grootte van het ijsoppervlak op beide polen in de gaten houden en eventuele veranderingen snel registreren.

De vlucht werd uitgevoerd in de lente van dit jaar en moest data verzamelen rond de dikte van de ijskappen, gletsjers en het zee-ijs.

Bron: HLN

Share

Comments

 1. ik heb mij te vaak aan de woorden ” door NASA vrijgegeven” geergerd.

  volgens mij is er in dit geval óók nog eens sprake van een spelfout,
  er moet NSA staan ipv NASA.,

  en gaat het niet om polaire veranderingen, maar om onder het ijs bewegingen van onvriendelijk geachte naties.
  het oppervlak is toevallig eens een keer positieve “collateral damage”.
  misschien off-topic, misschien ook niet.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Eeehm…..als NASA zegt dat het een klimaatmissie is, waarom denk jij dat het een militaire missie van het NSA is geweest?

   • Misschien zijn ze bang dat Edward Snowden via het noordpoolijs wil vluchten. 🙂

   • Hephaistos zegt

    Hehe, die is al lang naar de holle aarde gevlucht.

   • mmm 2e poging, had net (10-15min gel) m’n respons klaar en druk reactie, website uit de lucht, alleen deze site dus. !!?? tekst ook weg dus opnieuw.

    dit is zo ongeveer het slechtst mogelijk volstrekt nietszeggende professioneel bar slecht gefilmde filmpje ooit.

    zelf ben ik 2x over de pool en groenland naar japan gevlogen, veel minder gedetailleerd vanwege de vluchthoogte maar wel panoramisch met kop en dus ook kont.
    netzo als Jan Heuser’s , amateur notabene, filmpje ( soms ook even schokkerig , ok) kop en kont heeft en bovendien consistent in zijn regie is.

    verder beweer ik niks, behalve dat ik mij erger aan de kennelijk arrogante houding van een instituut dat meent ons zo af en toe iets als declassified toe te kunnen werpen.
    een tijd geleden werd ons ook iets, de aarde betreffende, als vrijgegeven geschonken.
    zeg gewoon hé jongens moet je nou eens kijken wat we hebben gedaan. en niet soms pas jaren later.

    en verder zal ook nasa een dubbele agenda hebben, het zou te zot zijn indien dat niet zo was.

    • Het klopt dat de server van Antagonist waar de Astroblogs gehuisvest is vandaag korte tijd is uitgevallen – van 13.20 tot 13.35 uur. Het gaat om server S128 en hier is de server-status. Vervelend dat het net gebeurde toen jij met je reactie bezig was, maar het ligt niet aan de Astroblogs zelf. Via Pingdom Tools wordt de uptime en downtime van de Astroblogs om de vijf minuten in de gaten gehouden en hier kun je zien dat ‘ie vandaag inderdaad korte tijd uit de lucht is geweest. Wat de video van de NASA betreft: wat je van de kwaliteit daarvan vind moet jij zelf weten, da’s gewoon jouw mening en dat is prima, maar als je de video’s van collega Astroblogger Jan Heuser schokkerig gaat noemen zou ik zeggen maak zelf eens een timelapse video en als die veel beter is en niet schokkerig dan heb je recht van spreken, anders kan je hierover beter zwijgen.
     [Update 15.55 uur]: Over de storingen meldt Antagonist: Een aantal servers, waaronder de onderstaande in deze storingslijst, heeft de kampen met een “brute force” login aanval op WordPress websites. We werken er hard aan om deze aanval af te weren.” Oeps! 😯

     • het was eigenlijk als compiliment bedoeld, voor Jan.
      ik zou het niet kunnen nee, maar nasa kan het ook niet.

Speak Your Mind

*