29 maart 2024

Sterrenkundigen maken de scherpste hemelfoto’s ooit

orion

credits: Laird Close and Ya-Lin Wu; NASA, C.R. O’Dell and S.K. Wong

Sterrenkundigen van de Universiteit van Arizona, het Arcetri Observatorium bij Florence in Italië en het Carnegie Observatorium hebben een camera ontwikkeld en in gebruik genomen waarmee de scherpste foto’s van de nachtelijke hemel ooit zijn gemaakt. Er is twintig jaar aan de technologie achter de camera gewerkt en die is eerder toegepast onder andere bij de Large Binocular Telescope (LBT) in Arizona. Maar nu is de nieuwste versie van de camera – de MagAO, dat staat voor “Magellan Adaptive Optics”- gebruikt met de 6,5 meter Magellan telescoop in Chili en de resultaten zijn verbluffend. Met de camera is een scheidend vermogen bereikbaar van slechts 0,02 boogseconden, twee keer zo scherp als de foto’s die met de Hubble ruimtetelescoop worden gemaakt. Hieronder het focusgedeelte van de camera.

MagAO

Credit: Katie Morzinski

Om wazige sterbeeldjes door de atmosferische turbulentie te voorkomen maken sterrenkundigen al jaren gebruikt van zogenaamde adaptieve optieken, waarbij wordt gecorrigeerd voor de turbulentie. MagAO maakt gebruik van een ingenieuze adaptieve optiek-techniek, waarbij een dunne Adaptive Secondary Mirror (ASM), welke zich op 585 punten duizend keer per seconde kan aanpassen, 9 meter boven de primaire spiegel van de Magellan in een magnetisch veld hangt. Onlangs werd de camera voor het eerst gebruikt en wel op de ster Theta 1 Ori C, een zware, jonge ster in het hart van de bekende Orionnevel (M42). Daarvan weet men sinds kort dat het een dubbelster is – C1 en C2 geheten – maar vanwege de korte afstand tussen die twee, vergelijkbaar met de afstand tussen aarde en Neptunus – was het tot nu toe niet gelukt beiden fotografisch te scheiden. Met MagAO lukte het wel:

AO_ON

Credit: Laird Close/UA

Uit de waarnemingen kwam ook naar voren dat Theta 1 Ori C met z’n enorm krachtige sterrenwind van ultraviolette straling twee nabije jonge sterren en hun omringende protoplanetaire stofschijven heeft veranderd in een soort van druppel. Bron: Sciencedaily.

Share

Speak Your Mind

*