17 juni 2019

De ILC – opvolger van de Large Hadron Collider – wordt in Japan gebouwd

ilcDeze week is bekend geworden dat de International Linear Collider (ILC) gebouwd zal gaan worden in het bergachtige gebied genaamd Kitakami in de provincie Iwate in Japan. De ILC is een 31 km lange

Reacties

 1. Hopelijk bouwen ze het wel een beetje aardbevingsbestendig…

  • Ja, dat is inderdaad een punt van zorg, Japan is nou niet echt een stabiel aardbevingsloos land. Wat dat betreft hadden ze dat ding beter in Nederland kunnen bouwen – uitgezonderd Groningen dan.

   • ja exact, toen ik het vanmiddag las moest aan (radio) kootwijk denken, een mooie plek in lekker stabiel zand,
    elke bouwer zal zeggen niets is beter dan zand.
    en als je het kaartje bekijkt is dat ongeveer de plek waar fukushima ligt, misschien willen ze daar het energievermogen wel vandaan halen, als de boel daar weer draait.

   • De ILC is op geen énkele manier te vergelijken met een energiecentrale, zoals die van Fukoshima.

    Het is een meetopstelling. Zodra het “vacuüm” en/of de koeling en/of de elektrische velden en/of de magnetische velden wegvallen stort het hele meetsysteem in elkaar. Zonder énig gevaar voor de omgeving.

    Het gaat in de meetopstelling om elektronen en positronen. Weliswaar met een zeer hoge energie, elk. Maar het zijn er maar zéér, zéér weinig. Voor de indringdiepte durf ik geen berekende schatting te maken. Een licht, geladen, deeltje als een elektron/positron zal in een omgeving van zware atomen (de beoogde detector, de wand van ILC en de bodem) niet ver komen. 1 cm. lijkt mij al een optimistische schatting.

    • je bent iets te voorbarig met je opmerking.
     ik schreef dat de nabijheid van Fukushima wellicht is gekozen om vandaar te noodzakelijke energie te betrekken, er wordt immers overwogen om de onbeschadigde reactoren 5 en 6 bij gelegnheid weer op te starten, en daar ILC pas rond 2026 klaar is , is er dus tijd zat.
     overigens is site-B ook precair omdat Kyushu een zeer flinke en actieve vulkaan herbergt.
     dus ja waarom in vredesnaam Japan.

 2. ja sorry hoor Gert, ik had je geboortejaar even over het hoofd gezien.
  mensen van 109 jaar oud kun je het niet kwalijk nemen wat en waarom ze iets schrijven en het zich vervolgens niet meer weten te herinneren (*_*)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: